Stire

Preşedintele Băsescu a vizitat Aradul

28.11.2008 ⋅ 0 comentarii

Preşedintele Traian Băsescu a sosit, ieri, inopinat la Arad, într-o vizită care se înscrie în programul pe care şeful statului şi l-a impus de o lună încoace, şi anume de a trece pe la mari agenţi economici, pentru a lua pulsul în mod direct al modului în care aceştia sunt pregătiţi să înfrunte criza economică. Mai mult, preşedintele alege firme ce dau de lucru multor furnizori pe orizontală, care în situaţii de criză sau diminuare a producţiei ar fi de asemenea afectaţi.

Traian Băsescu a ales la Arad Astra Vagoane Călători, firmă care se încadrează în tiparul prezentat. După o discuţie cu conducerea administrativă şi cu sindicatul, Traian Băsescu a tras câteva concluzii, încurajatoare pentru viitorul constructorului de vagoane de călători arădean. „Vizita la Astra se înscrie în ceea ce fac de aproape o lună, să trec prin societăţi care au capacitate mare de antrenare pe orizontală, adică societăţile de care sunt dependente multe întreprinderi mici şi mijlocii, să îmi dau seama care este perspectiva lor în mediul de criză economică globală. Ce am aflat la Astra de la domnul director şi de la liderul de sindicat este că societatea are producţia asigurată pentru la anul, că nu i-ar prinde rău o comandă de 20-30-40 de vagoane de la căile ferate române şi în acelaşi timp am înţeles că nu-şi pune problema disponibilizărilor, pe contractele actuale. Ceea ce înseamnă că nu numai Astra, dar şi întreprinderile de pe orizontală, furnizorii Astrei vor avea de lucru pentru la anul. Asta este ce am înţeles şi cred că este un motiv de linişte pentru muncitorii şi familiile lor, pentru muncitorii de la Astra dar şi pentru cei ce lucrează în întreprinderile mici şi mijlocii care sunt furnizori ai Astrei”, a declarat Traian Băsescu la ieşirea de la discuţii. Preşedintele a promis că va monitoriza bugetul Societăţii CFR Călători pe anul viitor, pentru a vedea dacă se vor regăsi fonduri pentru comanda de vagoane la care firma arădeană speră.

Traian Băsescu a mai precizat că această campanie de vizite la mari agenţi economici are doar caracter informal, deoarece, deşi participă constant la întâlniri cu patronatele, acestea vorbesc doar de fiscalitate, nu şi de unele probleme concrete. Preşedintele a dat drept exemplu cazul societăţii Azomureş, pentru care o reducere a fiscalităţii cu 2 procente nu ar avea nici un efect dacă nu vor exista comenzi de îngrăşăminte pentru agricultura românească, iar societatea ar fi în situaţia de a nu plăti nici restul de 40 de procente la buget, din lipsă de activitate generată de lipsa de comenzi.

Preşedintele s-a arătat relativ optimist faţă de modul în care economia românească va face faţă crizei economice. „Ceea ce am văzut până acum în industria românească nu-mi creează o impresie de  situaţie foarte grea dar în acelaşi timp îmi face foarte clar faptul că statul, Guvernul trebuie să intervină în câteva segmente, numai pentru a ajuta piaţa. Piaţa de desfacere pentru agenţii economici români. Şi acesta este rostul întâlnirilor mele”, a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Conducerea Astra s-a trezit cu preşedintele la uşă

Vizita preşedintelui Traian Băsescu i-a luat prin surprindere pe cei de la Astra Vagoane Călători. Directorul fabricii, Valer Blidar, a declarat presei că nu a ştiut nimic despre intenţia lui Băsescu de a face această vizită şi s-a trezit, efectiv, cu SPP-ul la poarta uzinei. Valer Blidar este convins că toţi politicienii care calcă pragul fabricii constructoare de vagoane de marfă o fac pentru că aceasta merge bine. Despre discuţiile cu Traian Băsescu, directorul a precizat: „Preşedintele s-a interesat în mod deosebit dacă facem disponibilizări. Noi nu facem, dar încă mai angajăm”, a precizat Valer Blidar. Despre viitorul uzinei, acesta s-a declarat a fi optimist. „Noi suntem optimişti, avem comenzi şi speranţa noastră este că, vorba românului, tot răul spre bine. Ce vreau să spun prin asta: Vestul produce foarte scump. Salariile sunt foarte mari în Vest. Societăţile din Vest, mă refer la cele de profil, de asta sunt interesate spre noi. Sper că într-o perioadă foarte scurtă vom semna un acord de mari proporţii de colaborare cu o firmă din Vest, pentru că la noi salariile sunt mici şi încă cinci ani de acum înainte vom, produce mult mai ieftin decât ei”, a mai declarat Valer Blidar.

Băsescu nu şi-a vizitat fina

Vizita preşedintelui României la Arad a fost axată doar pe discuţiile de la firma constructoare de vagoane de călători. Băsescu nu          s-a îndepărtat de programul anunţat nici măcar pentru a-şi vedea fina, fiica primarului Gheorghe Falcă.  „N-am timp. După ce se termină cu anul acesta dificil, pe urmă o să-mi vizitez finuţa”, a promis naşul Traian Băsescu, înainte de a părăsi sediul societăţii Astra Vagoane Călători.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sorin Trocan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro