Stire

Cum votăm m?ine?

29.11.2008 ⋅ 0 comentarii

Românii vor vota mâine pentru prima dată în sistemul uninominal. Pentru ca votarea să se desfăşoare în cele mai bune condiţii, vă prezentăm câteva detalii despre cum va decurge procesul electoral.

 

Cine are drept de vot?

Au drept de vot cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, dacă aceasta a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

 

Cum se exercită dreptul de vot?

Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi la un singur vot pentru alegerea Senatului şi îşi exprimă votul personal. Exercitarea votului în numele altui alegător este interzisă. Votul exercitat în cadrul alegerilor este secret.

 

Când se desfăşoară alegerile?

Alegerile se desfăşoară dumincă, 30 noiembrie, între 7,00 şi 21,00.

 

Unde se poate vota?

Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul. Candidaţii pot vota la una dintre secţiile de votare din cadrul colegiului uninominal unde candidează.

 

Cine votează cu urna specială?

Alegătorii netransportabili din cauză de boală sau invaliditate, care solicită deplasarea urnei speciale şi fac dovada că domiciliază pe raza secţiei de votare respective. Persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care sunt în executarea unei condamnări, dar nu şi-au pierdut drepturile electorale şi care votează prin intermediul urnei speciale cu condiţia să domicilieze în unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află locul de detenţie.

 

Care sunt documentele în baza cărora se exercită dreptul la vot?

Cetăţenii români cu domiciliul în ţară pot vota cu Cartea de identitate, Cartea de identitate provizorie, Buletinul de identitate sau Carnetul de serviciu militar (pentru elevii din şcolile militare).

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Redactia Glasul Aradului ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro