Stire

Alianţa PSD+PC c?ştigă alegerile! Cine guvernează Rom?nia?

02.12.2008 ⋅ 0 comentarii

Alianţa PSD+PC este, după centralizarea datelor din 99,62% dintre secţiile de vot, câştigătoarea alegerilor, atât pentru Camera Deputaţilor cât şi pentru Senat. Conform datelor furnizate aseară, la ora 18, de către Biroul Electoral Central, Alianţa PSD+PC a obţinut, la Camera Deputaţilor, 33,09% din voturi, fiind urmată de PD-L, cu 32,34%, PNL cu 18,57% şi UDMR, cu 6,18%. Doar aceste formaţiuni au reuşit să depăşească pragul celor cinci procente. La Senat conduce tot Alianţa PSD+PC, cu 34,12%, urmată de PD-L, cu 33,57%, PNL cu 18,75% şi UDMR cu 6,41%. Şi pentru Senatul României, doar aceste patru formaţiuni politice au reuşit să depăşească pragul electoral.BEC a anunţat că următoarea rundă de rezultate urmează să fie făcută publică abia în această dimineaţă, la ora 10. Tot în şedinţa de astăzi a BEC vor fi discutate cele nouă contestaţii depuse de reprezentanţii PNL, PNG-CD şi PSD+PC. 

PD-L şi PNL, pe primele locuri în votul diasporei

 PD-L a obţinut, în străinătate, 46,88% de voturi pentru Senat şi 46,60% din voturile pentru Camera Deputaţilor, aflându-se astfel pe primul loc în opţiunile electorale ale diasporei, după centralizarea voturilor din 206 secţii de votare din cele 221 organizate în străinătate. Pentru Senat, PNL a obţinut 23,35%, Alianţa PSD-PC 13,19%,  a primit 6,48% dintre voturi, UDMR 5,66% şi PNG 3,23%. Pentru Camera Deputaţilor, PNL a obţinut 20,45% din voturi, alianţa PSD-PC 14,82%, UDMR 4,46%, PRM 4,44%  şi PNG 3,08%. În total, în străinătate, au votat 24.000 de români, care vor fi reprezentaţi de patru deputaţi şi doi senatori. 

Negocierile pentru noul Guvern sunt în toi

 Rezultatele alegerilor lasă loc pentru negocieri între principalele formaţiuni politice. Scorul strâns dintre primele două competitoare face ca aceste negocieri să se anunţe deosebit de dificile. PNL se plasează în post de arbitru pentru că, în configuraţia viitorului Parlament, nu se prefigurează nici o alianţă care să poată asigura o majoritate confortabilă, fără liberali. Cu siguranţă că şi preşedintele Traian Băsescu va avea un cuvânt greu de spus, ceea ce face cu atât mai dificil de ghicit de pe acum cine va guverna România în următorii patru ani. 

Alegerile, văzute de partidele arădene

 Rezultatele alegerilor generale sunt privite în mod diferit de reprezentanţii partidelor arădene care au reuşit să treacă de pragul de cinci procente. Pentru unii, alegerile au avut un succes deosebit în judeţ, alţii sunt mulţumiţi de rezultatele la nivel naţional dar au reţineri privind scorul de la Arad.„Sunt foarte mulţumit de rezultatul pe care PD-L l-a avut, în primul rând de rezultatul din judeţul Arad, dar şi pe ţară. Din acest punct de vedere ţin să mulţumesc încă o dată electoratului arădean care a fost alături de noi şi ne-a sprijinit toţi candidaţii. Îi asigur pe toţi arădenii de faptul că toţi candidaţii aleşi îi vor reprezenta cu cinste în Parlament. Rezultatul a fost unul la care ne-am aşteptat într-un fel, având în vedere calitatea candidaţilor şi munca desfăşurată în teritoriu”, a declarat preşedintele PD-L Arad, Gheorghe Seculici.„Partidul Social-Democrat, Alianţa PSD+PC şi-a atins obiectivul pe care eu l-am pronunţat în urmă cu trei luni de zile şi anume de atingere a pragului de 20 la sută din voturi, probabil cu o redistribuire PSD + PC Arad a obţinut 23-24%, ceea ce reprezintă un scor bun. În perspectiva repartizării mandatelor, suntem însă extrem de rezervaţi, vom vedea exact cum se vor distribui ele”, a declarat preşedintele coordonator al PSD Arad, Marius Lazăr.„Rezultatul pe ţară este un rezultat excelent pentru PNL. În schimb, cel de la Arad este dezastruos şi nu cred că liberalii arădeni merită să fie pedepsiţi când ni s-au aruncat nişte oameni care în loc să ne ajute, ne-au tras în jos sau chiar ne-au vândut. Nu vreau să dau nume pentru că eu cred că marea majoritate a colegilor noştri au văzut despre cine este vorba”, a declarat prim-vicepreşedintele PNL Arad, Mihai Calimente.

„În privinţa alegerilor pe ţară, Uniunea şi-a îndeplinit norma obişnuită, ba chiar a reuşit să convingă că este singurul reprezentant legitim al maghiarilor din România. Consider că vom avea, atât în Senat cât şi în Camera Deputaţilor, un grup destul de numeros parlamentar, aproape identic cu cel din anul 2004. În ce priveşte Aradul, ne-a surprins absenteismul de la vot al conaţionalilor noştri. Atât de puţine voturi nu am avut niciodată la alegerile generale la Arad. Dacă, aşa cum se prevede, din redistribuire nu vom primi nici un mandat, atunci organizaţia noastră va ajunge într-o situaţie destul de grea”, a declarat preşedintele UDMR Arad, Andrei Kiraly.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sorin Trocan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro