Stire

Rezultatele Programului de evaluare a sănătăţii sunt ?ngrijorătoare - Arădenii sunt predispuşi diabetului

04.12.2008 ⋅ 0 comentarii

Aproape 95.000 de arădeni riscă să se îmbolnăvească în orice moment de diabet. Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei a scos la iveală rezultate îngrijorătoare în ceea ce priveşte sănătatea arădenilor. Până la sfârşitul lunii octombrie au fost evaluate 279.691 de persoane, la nivelul judeţului Arad. Dintre aceştia, 92.312, adică 33.96%, sunt predispuşi de a se îmbolnăvi de diabet zaharat de tip 2.

În apariţia diabetului de tip 2, cei mai importanţi factori modificabili sunt greutatea corporală excesivă şi lipsa de exerciţiu fizic, adică sedentarismul. Un alt factor notabil ar putea fi stresul psihic excesiv. Imediat după cutremurul din 1977, diabetologii au putut constata o incidenţă crescută a diabetului zaharat. Astfel, unii autori menţionează ca posibil factor diabetogen stresul, în special stresul de aglomeraţie. Printre factorii incriminaţi este şi abuzul alimentar, respectiv excesul de produse zaharoase. Toţi aceşti factori ar putea explica de ce diabetul zaharat este mai frecvent în mediul urban.

Slabi de inimă

Arădenii nu stau prea bine nici cu inima. 19.640 de persoane sunt predispuse riscului cardiovascular. La cancer uterin şi col uterin sunt predispuse 10.123 de persoane. Femeile se mai pot îmbolnăvi şi de cancer la sân, 2.579 de cazuri fiind depistate, dar şi de osteoporoză, riscul fiind găsit la 199 de persoane. Riscul cancerului colorectal este destul de ridicat, la 1.568 de cazuri. 1.000 de persoane ar putea fi afectate de boală renală cronică şi 473 de accident vascular cerebral.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian Cotuna ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro