Stire

Dezhumarea...

10.12.2008 ⋅ 0 comentarii

O luãm de la capãt. Iar de la capãt... Cu reforme şi proiecte anticrizã dar şi cu un probabil guvern PD-L-PSD. Bine s-a spus cã e un fel de FSN. Parcã şi vãd titlurile vremii în catre stãtea scris cu litere îngroşate Frontul Salvãrii Naţionale salveazã România. Acolo suntem cu toţii, fostul FSN face guvernul iar dacã în fruntea miniştrilor se va afla însuşi Theodor Stolojan atunci din peisaj mai lipseşte Ion Iliescu braţ la braţ cu Miron Cosma. Mã rog, întâmplarea face cã ambii sunt în viaţã iar cel din urmã este chiar liber şi pe deasupra pare şi pus pe fapte mari.

În aceste condiţii ingredientele pentru a face respiraţie gurã la gurã defunctului FSN sunt chiar disponibile. Dezhumarea s-a fãcut odatã cu anunţul cã cele douã formaţiuni politice sunt capabile şi hotãrâte sã porneascã din nou pe acelaşi drum. Şi ca tabloul sã fie absolut similar celui din 1990 mã uit bine şi vãd şi un PNL în opoziţie. Ceea ce este nou în peisaj e chiar prezenţa noastrã în cadrul Uniunii Europene, ca ţarã membrã cu drepturi depline. Îmi imaginez cã şi ãia de la UE încep sã aibã ameţeli când vãd ce se întâmplã în România. De fapt ce se întâmplã? Pentru cã dacã stai sã te gândeşti bine nici nu erau prea multe alternative de guvernare. Cea mai probabilã era PD-L cu UDMR şi minoritãţi, caz în care cred cã celelalte partide ar fi fãcut orice le stãtea în putinţã sã cadã guvernul.

Iar acum România chiar cã nu-şi permite luxul de a alerga prin Parlament dupã guverne. Şi Traian Bãsescu este conştient cã trebuie sã propunã o variantã de prim-ministru viabilã care sã cam fie pe placul majoritãţii. De aceea cred totuşi cã istoria din 1990 nu se va mai repeta cu Stolojan la timonã. PD-L-ul are nevoie de UDMR în perspectiva desemnãrii candidatului la Cotroceni, ungurii fiind singurii care îşi pot permite luxul de a nu sãri în faţa electoratului cu un candidat propriu. Aşadar, cel puţin pânã în prezent Traian Bãsescu va fi candidatul PD-L şi UDMR la un al doilea mandat la Cotroceni.

Cât despre ,,cãsãtoria” cu PSD-ul dornic de putere va fi o experienţã, cred eu, unicã şi interesantã. Unicã pentru cã am impresia cã nu se va mai repeta curând o astfel de alianţã iar interesantã pentru cã PSD-ul nu este PNL. Ci un partid mult mai puternic şi tind sã cred ceva mai disciplinat. Va fi o alianţã PD-L-PSD, dacã va fi, în care ori se va lãsa liniştea şi toatã lumea îşi va vedea de treabã ori circul se va transforma în tãrãboi. Timpul o va demonstra!

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sorin Ghilea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro