Stire

Ar?denii se r?scoal? ?mpotriva taxei auto

11.12.2008 ⋅ 0 comentarii

Scandalul generat de triplarea taxei aşa-zise de mediu, plãtibilã la prima înmatriculare a autoturismelor second-hand, a primit o replicã serioasã de la Arad. Un grup de iniţiativã, condus de Samuel Caba, a demarat procedurile legale de lansare a unei iniţiative legislative prin care se doreşte instituirea unei taxe unice de mediu, de doar 100 de auro, pentru toate autoturismele cu norma de poluare Euro 1, Euro 2, Euro 3 sau Euro 4, la prima înmatriculare în România. Iniţiatorii doresc sã excludã de la orice taxã înmatricularea autoturismelor noi cu norma Euro 4 dar şi sã fie taxate mai puternic autoturismele non-euro.

Samuel Caba a precizat cã, deşi nu este în cauzã, doreşte sã continue procedurile pânã la depunerea proiectului de lege. Pentru aceasta, conform Legii 189/1999, republicatã în 2004, este nevoie de strângerea a cel puţin 100.000 semnãturi de la cetãţenii din cel puţin un sfert din judeţele ţãrii, dar nu mai puţin de 5.000 semnãturi pentru un judeţ. „Sunt sigur cã vom depãşi aceastã cifrã. Personal mã aştept sã reuşim sã adunãm peste 150.000 semnãturi, tocmai pentru a demonstra cã iniţiativa noastrã are acoperire popularã”, a declarat Samuel Caba.

Ieri, la conferinţa de presã care a marcat lansarea iniţiativei grupului din care fac parte şi cetãţeni din Oradea, Timişoara, Cluj sau Bucureşti, au fost prezenţi şi doi pãgubiţi de acţiunea Guvernului. Eugen Butar a primit cadou de la fiica sa un autoturism Opel Vectra, cu 71.000 km la bord, din anul 2000, achiziţionat din Franţa cu un preţ sub 2.500 euro. Pentru acesta a plãtit o taxã de 86 milioane lei vechi, comparabilã cu preţul de achiziţie. „Acum, ar fi trebuit sã plãtesc 260 milioane”, a declarat Eguen Butar. În plus, deşi fabricantul german produce autoturismul respectiv cu norma Euro 3 din anul 1998, maşina sa a fost asimilatã normei Euro 2 la RAR. Alt caz este al unui tânãr din Oradea, Cristian Florescu, al cãrui tatã s-a întors în ţarã dupã câţiva ani lucraţi în Italia cu un Opel Astra din anul 2003, pentru care trebuia sã plãteascã aproximativ 1.000 euro dar taxa s-a majorat la 3.000 euro, comparabil cu preţul plãtit la achiziţie. Samuel Caba a declarat cã se va asocia oricãrei forme de protest dar va continua calea legalã de schimbare a hotãrârii Guvernului Tãriceanu. „Deşi sunt om politic, acţiunea aceasta nu are legãturã cu vreun partid”, a mai declarat Samuel Caba care totuşi a precizat cã va contacta parlamentari pentru susţinerea proiectului de lege al grupului de iniţiativã.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sorin Trocan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro