Stire

SC?DEREA MULT AŞTEPTAT? A PREŢURILOR LA APARTAMENTE S-A PRODUS ?N SF?RŞIT DATORIT? STATULUI. Preţ mai mic cu 14% la apartamentele noi!

12.12.2008 ⋅ 0 comentarii

Interviu cu Flavius Eşnican, Director Marketing Bermo Group S.A.

Una din mãsurile de combatere a efectelor crizei financiare introduse de Ordonanţa de Urgenţã nr. 200, din 4 noiembrie 2008, este destinatã redresãrii pieţei imobiliare (industrie vitalã pentru o economie sãnãtoasã) afectatã şi ea de blocajul financiar. Potrivit acestei ordonanţe, cota redusã de 5% TVA se aplicã la achiziţionarea locuinţelor noi, a cãror suprafaţã utilã nu depãşeşte 120 de metri pãtraţi şi a cãror valoare este mai micã de 380.000 RON.

– Domnule Director, în ultimul timp mai mult se vorbea de scãderea preţurilor pe piaţa imobiliarã. Acum Guvernul chiar scade preţurile printr-o mãsurã fiscalã, reducând cota de TVA. Ce ne puteţi spune despre beneficiile care decurg de aici?
– Aş vrea sã menţionez înainte de orice cã în Arad situaţia se prezintã diferit faţã de ceea ce vedem la televizor sau faţã de ceea ce citim în ziare. Scãderea preţurilor e o realitate la nivel de Bucureşti şi Cluj, dar sã nu ignorãm faptul cã preţurile au scãzut acolo de la 1800 la 1600 de euro pe metrul pãtrat! În Arad preţurile sunt la 600 – 700 de euro pe metrul pãtrat şi chiar nu mai pot merge în jos pentru cã nu mai au unde. Reducerea TVA de la 19 la 5 procente e singura scãdere de preţ, cel puţin în cazul apartamentelor premium, unde costul de construcţie e ridicat. Cu toate cã ordonanţa se referã la politica socialã, toate apartamentele premium construite de compania noastrã îndeplinesc aceste condiţii şi pot fi cumpãrate cu un TVA de doar 5%, datoritã faptului cã preţurile din Arad, comparativ cu alte oraşe, sunt, aşa cum vã spuneam, mult mai mici. Ca urmare a acestei mãsuri stimulative, piaţa imobiliarã a Aradului a ajuns sã ofere, prin reducerea substanţialã a TVA, apartamente premium la preţ de apartamente sociale! Acesta chiar este un beneficiu extraordinar!
– Sã înţelegem cã, în cazul apartamentelor premium, este vorba de maximum din ceea ce se poate obţine?
– Preţul în Arad este de 600 – 700 euro/mp. La acest preţ alţii construiesc, noi vindem. Cred cã am rãspuns la întrebare. Vã asigur cã asemenea oportunitãţi se întâlnesc de obicei o datã în viaţã. De altfel, noi chiar ne gândim la o formulã de garantare a preţului pentru cei care achiziţioneazã apartamente premium, pentru a-i asigura cã investiţia pe care au fãcut-o este una profitabilã şi cã preţul nostru nu va mai scãdea! În momentul de faţã putem vorbi de douã categorii de potenţiali clienţi. Pe de o parte, sunt cei care se tem cã vor achiziţiona acum la un preţ mai mare, iar de cealaltã parte sunt cei care aşteaptã pentru a specula o scãdere a preţului. În ambele cazuri, garanţia noastrã are menirea de a le risipi temerile sau speculaţiile şi, în plus, de a ne reafirma politica de orientare cãtre client, de construire a unei relaţii de încredere şi de viitor între compania noastrã şi comunitãţile pe care le creem!
– Existã restricţii pentru achiziţionarea apartamentelor cu 5% TVA?
– Singura condiţie restrictivã prevãzutã de legiuitor este ca persoana care achiziţioneazã locuinţa, soţul sau soţia, sã nu fi cumpãrat o alta cu TVA de doar 5%. Astfel, oricine poate achiziţiona o singurã locuinţã cu aceastã facilitate, nefiind impuse condiţii de vârstã, de venituri, nici mãcar de numãrul imobilelor deţinute în proprietate! Momentul achiziţiei este, de asemenea, foarte important pentru cei vor sã cumpere apartamente premium în condiţii atât de avantajoase. Cât va dura, cât va rãmâne în vigoare aceastã facilitate nu poate şti nimeni! Ce ştim cu siguranţã este cã avem o mãsurã temporarã, luatã cu scopul de a stimula piaţa imobiliarã, dar, la fel de uşor cum a fost introdusã, ea poate fi şi eliminatã. Trebuie avut în vedere şi cã numãrul acestor apartamente este limitat, noi, de exemplu, mai avem aproximativ 50 de apartamente în toate proiectele din Arad. În aceasã perspectivã, trebuie avut în vedere cã nu toate apartamentele noi vor fi vândute cu un TVA de numai 5%, ci doar cele care se vând printr-un contract autentificat şi sunt facturate în aceastã perioadã! Şi care corespund, desigur, la fel ca apartamentele noastre, care au extrasele de carte funciarã şi pot fi achiziţionate fãrã problemã încã din prima zi a acestei perioade, prevederilor acestei ordonanţe de urgenţã, adicã 15 decembrie 2008.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Alex Gheorghiu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro