Stire

?N VALOARE DE 25 DE MILIOANE DE EURO Linia Electric? Aerian? de interconexiune a fost pus? oficial ?n funcţiune

13.12.2008 ⋅ 0 comentarii

Prima linie electricã de interconexiune de 400 kV Arad-Nãdab- Bekescsaba, construitã dupã mai bine de 20 de ani a fost inauguratã ieri, la Staţia Nãdab. Ceremonia de inaugurare şi punerea oficialã în funcţiune a Liniei Electrice Aeriene de Interconexiune, LEA, de 400 Kv Arad-Nãdab-Bekescsaba s-a desfã- şurat într-un cadru deosebit, evenimentul reunind oficialitãţi şi specialişti care au contribuit la realizarea acestui proiect. La eveniment au participat oficiali din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor, autoritãţi locale, conducerile executive şi factorii decizionali din marile companii Transelectrica şi Mavir, reprezentanţi din partea contractorilor, ai instituţiilor finanţatoare, parteneri şi colaboratori ai companiilor care au conlucrat la realizarea liniei şi reprezentanţi mass-media.

Proiect de inteconexiune nemaiconstruit de 20 de ani în România Proiect de mare anvergurã, prioritate a programului de guvernare în domeniul energiei electrice, construcţia liniei de interconexiune a necesitat muncã şi perseverenţã, bazele fiindu-i puse din anul 2003. Linia de interconexiune va propulsa lãrgirea relaţiilor comerciale dintre România şi Ungaria, cu o lungime totalã de 94 de kilometri, din care 56 pe teritoriul României şi 38 pe cel al Ungariei. Proiectul de interconexiune cu o valoare totalã a investiţiei de cca 25.700.000 de euro cuprinde o staţie electricã de 400kV la Nãdab, linii electrice aeriene LEA 400 KV Arad-Nãdab de 34 kilometri, Arad- Bekescsaba, 60 de kilometri din care 22 sunt pe teritoriul României şi Oradea-Nãdab, de 72 kilometri şi montarea unei bobine de reactanţã de 100 MV Ar, în staţia Oradea Sud. Linia aduce o serie de beneficii atât pentru reţelele de transport ale energiei electrice, cât şi pentru funcţionarea interconectatã cu sistemul electroenergetic vesteuropean UCTE. „Transelectrica are o contribuţie esenţialã la funcţionarea sigurã a sistemului şi la asigurarea infrastructurii la cel mai înalt nivel.

Transelectrica se implicã activ în susţinerea şi dezvoltarea unor astfel de proiecte strategice. Linia prezintã foarte multe beneficii în dezvoltarea relaţiilor dintre România şi Ungaria, prin securizarea alimentarã a unei mari zone de consum, creşterea stabilitãţii tensiunilor de nord-vest, reducerea pierderilor şi îmbunãtãţirea calitãţii serviciului de transport în sistemele electroenergetice românoungare“, a declarat Auricã Calotescu, consilier al Ministerului Economiei şi Finanţelor. În continuarea discursului, cuvântul a fost luat de cãtre Alexandru Gal, directorul general Transelectrica care a adus mulţumiri tuturor celor care au contribuit la realizarea marelui ţel.

„Acesta a fost un an generos pentru noi pentru cã au trecut mai bine de 20 de ani de când la noi în ţarã nu s-a mai construit o linie de interconexiune, dar cu o colaborare fructuoasã dintre Transelectrica, Mavir şi restul companiilor şi persoanelor care şi-au dat silinţa, realizarea proiectului a fost posibilã“, a declarat Stelian Alexandru Gal, directorul general Transelectrica. Investiţii majore şi realizãri pe mãsurã Staţia de la Nãdab s-a realizat în baza unui contract încheiat în 2006 cu Siemens AG Austria iar valoarea contractului a fost de aproximativ 5.740.000 de euro. Aceasta beneficiazã de un sistem de comandã-control- protecţie performant şi va fi telecomandatã de Dispecerul Energetic Naţional, fapt ce permite exploatarea staţiei fãrã personal permanent. Realizarea staţiei permite dezvoltarea de noi legãturi la 400 kV Arad- Nãdab-Oradea, care rezervã conexiunea Iernut-Sibiu-Gadalin.

Permite reducerea pierderilor de energie şi putere pe ansamblu SEN. Cu avantaje financiare considerabile pentru România şi Ungaria, proiectul a fost realizat cu multã tenacitate şi rãbdare, fãrã siguranţa neblocãrii sale. „Am construit linia de interconectare fãrã a fi siguri cã nu se va bloca din pricina proprietarilor de teren, am luptat cu sistemul birocratic şi cu problemele locale ce au intervenit, reuşind sã finalizând mai devreme decât ne-am fi aşteptat un astfel de proiect“ a declarat Geroge Vişan, director de investiţii al Transelectrica. Valoarea totalã a investiţiei este de 6.900.000 de euro, dintre care 6.000.000 fonduri nerambursabile PHARE pentru efectuarea lucrãrilor iar restul contribuţia Transelectrica.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sandra Stoler ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro