Stire

S-au extins m?surile de intervenţie la nivelul blocurilor

15.12.2008 ⋅ 0 comentarii

Toate Asociaţiile de Proprietari vor trebui sã verifice dacã pentru tipul de bloc în care locuiesc, autoritatea localã a elaborat auditul şi proiectul tehnic şi sã obţinã valoarea lucrãrilor de execuţie indusã în proiectul tehnic în vederea dimensionãrii corecte a fondului de reparaţii. În baza proiectului tip elaborat, Asociaţia de Proprietari se va înscrie direct în etapa de execuţie a lucrãrilor de reabilitare termicã, cunoscând încã de la început valoarea acestei lucrãri. Amintim cã recent a fost modificatã Ordonanţa de Urgenţã privind instituirea mãsurilor speciale pentru reabilitarea termicã a clãdirilor de locuit multietajate. Având în vedere cã blocurile au fost construite dupã un numãr limitat de proiecte, s-a instituit realizarea unui singur audit şi proiect tehnic pentru toate blocurile executate dupã acela şi tip de proiect.

„Auditul şi proiectarea pe tipuri de blocuri se va elabora din fonduri ale autoritãţilor publice locale, iar ministerul va prelua din contribiţia acestora, la execuţia lucrãrilor de reabilitare, 3 procente pentru fiecare bloc reabilitat. În acest fel, contribuţia autoritãţilor locale va fi de 30 %. Mãsurile de intervenţie la nivelul blocului au fost extinse la închiderea balcoanelor şi logiilor de tâmplãrie performantã energetic, intervenţii la parapeţii balcoalelor şi la alte elemente de construcţie ale clãdirii, înlocuirea conductelor de distribuţie pe orizontalã şi verticalã, recuperarea sau înlocuirea coşurilor şi canalelor de fum. Acum, autoritãţiile locale vor avea un grad mai mare de implicare în proiect prin inventarierea blocurilor şi realizarea de preziviuni bugetare la nivel local, pe baza cãrora se va fundamenta necesarul de fonduri de la bugetul de stat , pe mai mulţi ani” afirmã Vasile Arion, vicepreşedinte ULAL.

Pânã acum Asociaţiile de Proprietari s-au înscris masiv în acest program, autoritãţile locale având obligaţia ca pe baza resurselor financiare existente, sã prevadã în bugetul pe anul 2009, fondurile necesare pentru subvenţionarea reabilitãrii termice.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Claudia Untaru ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro