Stire

Ar?denii s-au r?sculat ?mpotriva taxei auto

15.12.2008 ⋅ 0 comentarii

* Sute de maşini acoperite cu lozinici care loveau în Guvern au blocat circulaţia

„Mafia lui Tãriceanu, loveşte tot cetãţeanul!”, „Daţi votul înapoi!”, „Nu vã mai iertãm!”, „Nu taxei auto!”, „Jos cu toate partidele mincinoase!”... Acestea au fost doar câteva dintre lozincile afişate şi scandate de sute de arãdeni, care au protestat sâmbatã împotriva taxei auto, în faţa Palatului Administrativ al municipiului, dar şi la ieşirea din oraş spre Nãdlac, respectiv spre Timişoara. „Hoţii! Jos taxa!...” Oamenii s-au rãsculat împotriva legiuitorilor cu maşinile acoperite de mesaje anti-Guvern şi anti-taxã. Protestul în centrul Aradului a început în jurul orei 10,00 şi timp de aproape douã ore, contestatarii şi-au strigat nemulţumirile, în faţa Palatului Administrativ. În ritmul claxoanelor asurzitoare, cele mai des auzite scandãri erau: „Hoţii!!!” şi „Jos taxa!” Practic, protestatarii au blocat, cu maşini neînmatriculate, centrul Aradului.

Mai mult decât atât, unii au şi adus sicrie, spunând cã... îngroapã taxa auto. „Am plãtit 6.000 de euro pentru maşinã şi trebuie sã mai dau încã 7.000 de euro pentru aceastã taxã. Cât trebuie sã munceascã albinele mele pânã când o sã reuşesc sã câştig suma acesta...”, a spus un protestatar care se ocupa cu apicultura. Un alt arãdean a spus cã Guvernul a crescut atât de mult taxa deoarece existã interese ale unor sus, puşi: „Sunt interese meschine la mijloc, legate de favorurile pentru cei care vând maşini noi...”, a spus acesta. Cei care au ţinut protestele au fost susţinuţi de zeci de persoane care au venit din oraşele vecine, Timişoara şi Oradea. Dupã zeci de minute de proteste, lumea s-a urcat în maşini şi a pornit prin oraş. Organizatorii marşului au ameninţat cã este posibil ca revolta sã se mute în Vama Nãdlac, de unde vor cere intervenţia unui comisar european.

Circulaţie blocatã la ieşirea spre Nãdlac Mai târziu, opozanţii taxei de mediu s-au mutat la ieşirea din Arad spre Nãdlac, unde au paralizat circulaţia timp de câteva ore. Interesant este faptul cã autoritãţile arãdene nu au intervenit, probabil de frica unor conflicte violente. Astfel cã, mai multe maşini şi camioane au rãmas blocate printre maşinile cu numere provizorii, oprite în mijlocul şoselei. La început, drumul a fost blocat în zona unui hiper-market, de la ieşirea din oraş spre Nãdlac. În scurt timp însã, coada de maşini formatã a ajuns... kilometricã. Organele de ordine au rãmas, probabil, şi ele blocate cu maşinile de serviciu, undeva în mijlocul revoltei. De asemenea, mai multe autobuze care transportã clienţii cãtre hypermarket- ul din zonã au rãmas şi acestea blocate în trafic. În cele din urmã, poliţiştii de la rutierã au deviat circulaţia spre Vama Vãrşand, în timp ce jandarmii aşteptau indicaţii de la centru. Totuşi, conducerea poliţiei şi jandarmeriei arãdene nu a dat semne cã se doreşte o intervenţie în forţã, pentru deblocarea drumului European E 68. Abia spre searã, spiritele s-au mai potolit, protestanţii ducându-se fiecare la casele lor. Însã, se pare cã protestele vor continua şi sãptãmâna aceasta în faţa Prefecturii Arad.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Nadia Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro