Stire

Crescătorii scot vacile ?n stradă

16.12.2008 ⋅ 0 comentarii

Protestele împotriva importurilor de lapte au fost aprobate de autorităţi!

Patru puncte de frontieră din vestul ţării Vărşand şi Nădlac (Arad) Petea (Satu Mare) şi Borş (Bihor) vor fi scenele unor proteste de amploare, desfăşurate de Sindicatul Crescătorilor de Taurine din România.

Membrii Sindicatului sunt nemulţumiţi de faptul că marile societăţi din România importă lapte din Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia, produs care, după părerea crescătorilor de taurine din România, nu îndeplineşte normele Uniunii Europene, din punctul de vedere al calităţii.

După cum scriam în numărul ziarului nostru de sâmbătă, sindicatul aştepta doar aprobările din partea organelor de ordine, dar şi a primăriilor din localităţile de frontieră pe raza cărora se află vămile. „Am primit toate aprobările necesare. Doar la Vărşand avem probleme, deoarece Societatea Petrom, al cărui patron este austriac, refuză să ne închirieze parcarea pentru camioane. Oricum, dacă o să fie de acord, o să găsim o altă variantă. Am ajuns ca în ţara noastră să nu mai putem să facem nimic. Trebuie să mâncăm laptele altora, să suportăm gunoiul altora, să facem ce vor alţii. Vom protesta pentru că în ţară intră peste 400 de tone de lapte din Ungaria, Polonia şi, mai puţin, din Cehia şi Slovacia, lapte care nu ştim de unde este, dar ştim sigur că are o calitate proastă.

Avem informaţii tocmai de la angajaţii societăţilor care importă laptele. Legea europeană spune că laptele care este transportat dintr-o ţară în alta trebuie să fie de o calitate care să corespundă normelor europene.

Statul român nu mai verifică deloc calitatea laptelui. Acesta este introdus în unităţile de procesare şi procesatorul îşi face analiza în curtea lui. Situaţia nu este normală deloc pentru că statul român are instituţiile lui de control autorizate cum este şi Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor...”, ne-a declarat Costel Caraş, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România.

Costel Caraş mai susţine că, deşi laptele care intră în ţară nu este verificat deloc, producătorii români de lapte sunt controlaţi „la sânge”, în nenumărate rânduri, de către autorităţile de control. „Fermierii români sunt pur şi simplu terorizaţi de atâtea controale şi de atâtea analize şi parametri, iar laptele care vine din străinătate nu-l verifică nimeni, ceea ce înseamnă că fermierul român nu mai contează...”, ne-a mai spus preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România.

Protestele membrilor Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România vor avea loc în zilele de 17, 18 şi 19 decembrie.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Nadia_Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro