Stire

Donatorii de s?nge, pe cale de dispariţie

16.12.2008 ⋅ 0 comentarii

Românii pun tot mai puţin preţ pe conştiinţă. Timpul tot mai rapid în care se desfăşoară lucrurile, stresul zilnic şi grijile cotidiene ne fac să uităm de ceilalţi şi să devenim tot mai atenţi doar cu propria persoană. Acest lucru se poate observa şi din numărul tot mai scăzut al celor care donează sânge pentru semenii lor aflaţi în suferinţă. La Centrul de Transfuzie Sanguină Arad, numărul donatorilor de sânge s-a redus la jumătate în doar câţiva ani de zile.

 


În alte ţări precum Franţa, Austria sau Germania, numărul donatorilor de sânge este mult mai mare decât al celor din ţara noastră.

Asta în condiţiile în care cei din ţările respective nu beneficiază de nici un ajutor. În schimb, la noi se oferă şapte tichete în valoare de 50 de lei, zi liberă de la locul de muncă şi reducerea cu 50 % a transportului în comun timp de o lună. „Mulţi donatori nu s-ar mai prezenta dacă aceste facilităţi ar fi stopate. Românii trebuie să înveţe că donarea se face din conştiinţă. În această perioadă de dinaintea sărbătorilor, nu stăm rău cu donarea. Avem circa 25-30 de donatori zilnic.

În anii anteriori aveam câte 40-45 de donatori pe zi“, ne spune dr. Laura Păcurariu, directorul Centrului de Transfuzie.

Aflăm totodată că în afară de senatorul Traian Igaş, care este un donator fidel al centrului, politicienii noştri nu se prea înghesuie în a-şi ajuta semenii.„Cât despre oamenii de afaceri, personal nu am auzit să fi venit vreodată vreunul pe aici“, continuă directoarea. Persoana care donează sânge are foarte multe beneficii, în afară de cele câteva materiale. În primul rând i se reînnoiesc celulele albe şi roşii ale sângelui. De asemenea, are posibilitatea de a i se descoperi, absolut gratuit, foarte multe boli pe care le-ar putea avea.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian_Cotuna ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro