Stire

Ţăranii au rămas cu porcii nev?nduţi

16.12.2008 ⋅ 0 comentarii

Pentru că majoritatea arădenilor preferă mai nou carnea ieftină de porc din import, ţăranii au rămas cu porcii nevânduţi, chiar înainte sărbătorilor de iarnă. Nici măcar Ignatul nu îi mai ajută, astfel că pierderile înregistrate la crescătorii de animale sunt semnificative. Majoritatea oamenilor din judeţul Arad care au crescut porci pentru a-i vinde, gândindu-se că aşa îşi vor scoate banii investiţi, sunt acum în mare pierdere.

 


„Deşi ne-am gândit să punem afiş pe poartă, în ideea că aşa vom atrage clienţii... ne-am înşelat. Oamenii nu au bani, iar cei care totuşi au, preferă carnea din import, pe care o găsesc prin supermarketuri”, a declarat Mihaela R., din Zimandu-Nou.

„Dacă în alţi ani vindeam aproape zece porci pe săptămână, anul acesta abia dacă vindem doi în trei săptămâni. Merge tare slab. Nu se mai rentează să ţinem porci pentru că totul este scump: grâul, porumbul, iar pe noi nu ne sprijină nimeni”, a povestit o altă localnică.

Deşi ţăranii încearcă să convingă oamenii că porcii crescuţi de ei sunt sănătoşi şi îi hrănesc cu produse naturale, concurenţa din import este extrem de agresivă, mai ales în situaţia în care preţul din import este cu mult mai bun decât cel propus de ţărani.

„Eu cumpăr carne de porc şi prefer din magazin pentru că ştiu că nu este cu probleme. Parcă am mai mare încredere. Plus că este şi mai ieftină”, a declarat un arădean.

Zilele acestea, kilogramul de carne de porc se vinde în pieţele arădene cu şase până la opt lei, însă nici aşa ţăranii nu sunt mulţumiţi. Aceştia susţin că afacerea ar deveni rentabilă doar dacă preţul ar creşte cu cel puţin 20%, doar aşa putându-şi scoate atât investiţia cât şi profitul.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Anca_Barbura ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro