Stire

Subvenţii pentru viţa de vie

16.12.2008 ⋅ 0 comentarii

Începând cu această săptămână, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Arad (APIA), va efectua primele plăţi aferente exerciţiului financiar 2008 – 2009, pentru măsura de reconversie şi restructurare a plantaţiilor de viţă de vie. În campania viticolă 2007/2008, APIA a plătit 35,1 milioane euro, pentru 331 de cereri cu o suprafaţă de 4.205 hectare.


Astfel, APIA a aprobat 33 de cereri în valoare de trei milioane euro, pentru o suprafaţă de 570 hectare, plăţile fiind efectuate pentru cererile aferente, pe măsură ce lucrările sunt realizate. Cu ajutorul acestui sprijin financiar, viticultorii reuşesc să-şi restructureze plantaţiile de viţă de vie şi să deţină vii tinere cu soiuri din care se obţin vinuri de înaltă calitate.

Beneficiarii ajutorului sunt viticultorii care doresc să-şi modernizeze plantaţiile pe baza unui plan de restructurare şi reconversie şi ale căror exploataţii sunt înregistrate în Registrul Plantaţiilor Viticole.

Pentru a beneficia de sprijin financiar pentru acest exerciţiu financiar, solicitantul trebuie să elaboreze un plan individual care conţine un singur program de restructurare – reconversie compus din unul sau mai multe măsuri eligibile”, a declarat Alexandru Borcea, consilier juridic.

Prin urmare, programele eligibile sunt atât reconversia soiurilor viţei de vie prin plantare pe acelaşi amplasament ori pe altă parcelă echivalentă cu suprafaţa, reamplasarea viilor situate în condiţii nefavorabile pe terenuri care beneficiază de condiţii de climă şi sol favorabile la nivelul aceeaşi suprafeţe cât şi modernizarea sistemului de conducere şi plisare.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Roxana_Rusu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro