Stire

Ben Shalom Avraham a adus daruri pentru poliţiştii arădeni

30.12.2008 ⋅ 0 comentarii

Cu o carieră de succes, însă cu un drum plin de încercări şi greutăţi, loc. col. în rezervă Ben-Shalom Avraham se află la Arad pentru câteva zile, la invitaţia Inspectoratului Judeţean al Poliţiei Arad. Poliţistul, de origine arădean, onorat de a-şi revedea încă odată locurile natale, a ţinut să împărtăşească câteva din experienţele sale, atât profesionale cât şi de viaţă, cu poliţiştii arădeni.


Ben-Shalom Avraham, actualmente ofiţer în rezervă în Israel, este arădean, fiind născut în 1922 şi studiind la actualul Colegiul Naţional Moise Nicoară. Tatăl său, fost director al fabricilor UTA, fiind unul dintre cei mai apreciaţi specialişti în domeniu, a fost transferat din Arad la Bucureşti, la cârma uneia dintre cele mai celebre fabrici, motiv pentru care, arădeanul şi-a continuat studiile în capitală. Datorită conjuncturii istorice de atunci, Ben-Shalom a devenit membru al unei organizaţii clandestine, ilegală la vremea aceea.

În doar câţiva ani a fost reţinut de către Siguranţa Naţională de mai multe ori pentru a fi trimis în lagăre, la fel ca şi mulţi alţi evrei, însă după cum spune chiar el, se consideră un norocos, şi asta datorită soldaţilor români, care i-au salvat viaţa de mai multe ori. În 1942, a avut noroc, şi a ajuns în Transnitriar, nu la Auschwitz, de unde, tot cu ajutorul soldaţilor români, a reuşit să ajungă înapoi în ţară. La doar doi ani, a fugit în Israel, unde, după ce a luptat în armata israeliană în război cu arabii, a devenit primul evreu care a devenit poliţist.

Astfel, de la 26 de ani a lucrat ca ofiţer de poliţie timp de 32 de ani, dar a fost activ până acum câţiva ani, adică până la onorabila vârstă de 80 de ani, în Garda Civilă. Pe lângă masterul în sociologie pe care îl deţine, evreul arădean este specializat în Criminalistică, fotografii, identificări de amprente şi medicină legală. În întreaga sa carieră, timp de opt ani, arădeanul a fost şi comandantul şcolii de poliţie din Israel.

După ce a trecut prin cinci războaie şi şi-a dedicat viaţa luptei cu infracţionalitatea, ofiţerul de poliţie Ben-Shalom Avraham, s-a reîntors, la 86 de ani, în oraşul unde s-a născut şi a copilărit, alături de cei doi copii, pe care i-a adus ca să îşi cunoască originile.

Nu s-a întors însă cu mâna goală, aşadar, poliţistul a făcut o donaţie pentru construcţia unei case IPA (International Police Association) care se construieşte la Lipova şi a împărţit câteva suveniruri din locurile sfinte poliţiştilor arădeni, pentru a-şi face şi aici simţită prezenţa. „Mulţumesc pentru invitaţia pe care am acceptat-o cu mare plăcere. Ţelul principal al acestei vizite a fost construirea unei case IPA, dar şi de a petrece sărbătorile împreună. În fiecare zi, cât am stat aici, am descoperit ceva nou şi am simţit, printre poliţiştii arădeni, sentimentul de respect reciproc şi de preţuire a meseriei. Am rămas impresionat de dorinţa poliţiştilor pe care i-am întâlnit aici, de a-şi continua studiile, de a învăţa mereu. Aşa ceva nu am întâlnit în alte ţări. Iar prin asta nivelul Poliţiei se ridică”, a ţinut să precizeze distinsul oaspete, Ben-Shalom Avraham.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Anca_Barbura ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro