Stire

O firmă arădeană a prejudiciat statul cu peste 17 miliarde de lei vechi

06.01.2009 ⋅ 0 comentarii

O societate comercială arădeană a prejudiciat bugetul de stat cu peste 17 miliarde de lei, făcând tranzacţii ilicite cu materiale de construcţii şi utilaje, provenienţa acestora fiind justificată mai apoi cu acte false, emise de firme „fantomă“. În urma cercetărilor efectuate pe parcursul anului 2008 s-a constatat că SC Quality Expert SRL din Arad şi-a evidenţiat în contabilitate cheltuieli care nu au la bază operţiuni reale şi că lista firmelor cu care această societate comercială a efectuat tranzacţii este formată dintr-un lanţ de firme fantomă.

Pentru definitivarea cercetărilor firmei SC Quality Expert SRL, Garda Financiară Arad a ridicat în original documentele de evidenţă contabilă, referitoare la activitatea desfăşurată pe perioada 2007-2008 şi le-a trimis la sediul DNA.  S-a procedat şi la verificarea încrucişată a relaţiilor comerciale derulate, acestea ridicând suspiciuni, pentru că documentele justificative prezentate conţineau date fictive.
Din acte s-a putut constata că societatea SC Quality Expert SRL, ce avea ca obiect de activitate comerţul materialelor de construcţii, avea furnizori din Ineu, Arad, Timişoara, Bihor, Sebeş, Braşov şi Bucureşti. De asemenea, agentul economic a achiziţionat în cursul anului 2008 utilaje şi autoturisme în sistem leasing, fiind depistate facturi emise de societăţi de leasing şi de asigurări. Printre aceste societăţi se numără Raiffeisen Leasing, Marfin Leasing IFN SA, SC Romstal Leasing SA Bucureşti, Best Car Leasing, RCI Broker de Asigurare şi multe altele.
„Din verficările efectuate la aceşti agenţi economici a rezultat că documentele justificative prezentate de societatea cercetată, emise de SC Emimar Abiem SRL Ineu, SC. Garfin Consulting SRL şi SC Mca Distribution SRL, în calitate de furnizori, conţin date fictive, iar sumele reprezentând taxe şi impozite nu au fost achitate bugetului de stat. Unele dintre societăţile cu care firma a mai efectuat tranzacţii au fost declara-te inactive, la vremea desfăşurării acestora. Administratorii firmei, Ionel Trif şi Claudiu Petra Popa sunt angajaţi cu contract de muncă la societatea SC Quality Expert SRL, fapt ce dovedeşte că toate achiziţiile de materiale şi utilaje de construcţii au fost procurate din surse ilicite, provenienţa acestora fiind motivată cu acte false, emise de societăţi fantomă“, a declarat Sorin Cirţi, comisarul şef al Gărzii Financiare Arad.
Făcându-se o centralizare a documentelor emise pe numele nenumăratelor societăţi cu care firma arădeană ar fi făcut afaceri a reieşit o sumă totală a prejudiciului adus bugetului de stat în valoare de 1.766.252,75 lei (adică 17,66 miliarde lei vechi). Din acest total, 807.492,83 lei reprezintă impozit pe profit şi 958.822,92 lei, TVA. Societatea este cercetată penal, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Home | Din Arad | Actualitati | O firmă arădeană a prejudiciat statul cu peste 17 miliarde de lei vechi O firmă arădeană a prejudiciat statul cu peste 17 miliarde de lei vechi 06.01.09, 00:00, 12 afisari Sandra_Stoler ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro