Stire

Pensionarii nu mai pot lucra la Stat

07.01.2009 ⋅ 0 comentarii

Seria de constrângeri de ordin bugetar, provocate de actuala situaţie financiară a impus adoptarea de urgenţă a unor dispoziţii prin care pensionarii pentru limită de vârstă, precum şi cei ai instituţiilor din sistemul justiţiei, de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională să nu mai aibă dreptul de a cumula pensia cu venituile obţinute de la stat. Decizia stârneşte o serie de nemulţumiri din partea celor ce se simt încă apţi să mai muncească.

 

Plăţile şi bonificaţiile vor trebui restituite

Pensionarii care doresc încă să mai lucreze o pot face doar la privat. Cum o astfel de hotărâre nu vine niciodată singură, cei vizaţi, pensionari în acest caz, mai pot fi nemulţumiţi de încă un aspect. Persoanele care cumulează pensia cu venituri obţinute din exercitarea unor funcţii plătite de stat, în această categorie intrând funcţiile din cadrul instituţiilor publice, regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale vor fi obligate să restituie ajutoarele, plăţile compensatorii sau orice alte drepturi primite la data pensionării. Ca să poată avea libertatea de a munci în sistemul privat, pensionarii au un termen de 30 de zile pentru a restitui toate remuneraţiile şi bonificaţiile primite la pensionare.

„Există încă pensionari care doresc să mai lucreze, mai ales cei care, în funcţie de posturile ocupate, au avut dreptul să se pensioneze de la 45 de ani. În situaţia în care ţara noastră trece prin momente dificile datorate de criză a fost nevoie de o asemenea măsură. În acest caz, în elaborarea acestor hotărâri au contribuit o serie de aspecte. Legea interzice pensionarilor să aibe remuneraţii plătite din buget, pentru economie. De asemenea, această măsură poate scădea numărul de şomeri, asigurând locuri de muncă pentru cei mai tineri, persoane care au aşteptat să ocupe anumite funcţii după terminarea studiilor. Nouă nu ne rămâne decât să punem în aplicare legea“, a declarat Mihaela Vasil, director executiv Casa de Pensii Arad.

Controverse şi nemulţumiri pe seama legii

Chiar dacă poate avea un aport important în problema şomajului ridicat, decizia de interzicere a cumulului dă curs semnelor de întrebare, de nedumerire în privinţa drepturilor şi egalităţii cetăţenilor. „Eu ştiu că alegerea profesiei şi a locului de muncă sunt încă opţiuni libere în Romania. Nu mi se pare corect ca un fost militar să nu mai aibă voie sa lucreze decât în sectorul privat şi asta apare ca o formă de discriminare“, susţine Emanoil Drăgan, pensionar.

Dacă cei care doresc să lucreze trebuie să renunţe la pensie, judecătorii şi procurorii pensionari sunt obligaţi să restituie instituţiei din cadrul căreia s-au pensionat îndemnizaţiile. „Sperăm ca această măsură să nu fie de lungă durată, ci doar pe perioada redresării economice, pentru că sunt încă mulţi apţi să mai muncească. Oricum, membrii Ligii Pensionarilor au înţeles această măsură pentru că este necesară în actualele condiţii economice“ , declară Ilie Cerna, preşedintele Asociaţiei Liga Pensionarilor Arad. Pensionarii pot opta între suspendarea pensiei şi încetarea raportuilor de muncă în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sandra_Stoler ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro