Stire

S?rbii arădeni sărbătoresc Crăciunul

07.01.2009 ⋅ 0 comentarii

Credincioşii ortodocşi de stil vechi prăznuiesc, astăzi, Sfânta Sărbătoare a Crăciunului. Aseară, începând cu ora 17,00, la Biserica ortodoxă sârbă din Gai, credincioşii s-au reunit pentru a asista la slujba din Ajunul Crăciunului, slujbă săvârşită de părintele iconom stavrofor Ognian Plavsici.

După săvârşirea „Ajunelului”, toţi credincioşii s-au strâns în curtea bisericii din Gai, unde s-a petrecut tradiţionala ardere a crengii de stejar, obicei străvechi, cu origini pre-creştine, pe care credincioşii sârbi ortodocşi îl păstrează cu sfinţenie până în zilele noastre. În jurul focului de stejar, copiii şi tinerii de etnie sârbă au interpretat colinde tradiţionale şi dansuri păstrate din generaţie în generaţie.
A devenit deja o tradiţie a sârbilor arădeni ca săvârşirea slujbei din Ajunul Crăciunului să alterneze, anual, fie la biserica din Gai, fie la cea din Piaţa Sârbească. Printre sutele de credincioşi sârbi prezenţi la această slujbă de sărbătoare a Naşterii Domnului, i-am recunoscut pe prof. Jarko Simion, liderul sârbilor arădeni, pe ing. Bojidar Panici, dar şi pe decanul de vârstă al comunităţii, dr. Mirko Tomici. „Ne bucură nespus de mult faptul că la Sfintele noastre Sărbători participă şi numeroşi tineri, care sunt de fapt păstrătorii tradiţiilor comunităţii noastre”, ne-a declarat prof. Jarko Simion.
Astăzi, credincioşii sârbi vor participa, începând cu ora 10,00 la Sfânta Slujbă de Liturghie a Naşterii Domnului, după care în fiecare familie se va prăznui masa festivă. Nu vor lipsi nici colindătorii, care se vor deplasa la rude sau la prieteni, interpretând frumoasele colinde sârbeşti.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Glasul_Aradului ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro