Stire

Aradul nu este afectat de ?războiul gazelor?

07.01.2009 ⋅ 0 comentarii

Societăţile care folosesc gazul în procesul de producţie sau pentru energia termică ar putea avea probleme serioase. Furnizorul rus Gazprom a sistat total furnizarea de gaze naturale prin staţia Isaccea 2. Datorită acestei situaţii, a fost necesară închiderea completă a staţiei de import, pentru evitarea depresurizării conductelor de transport. Cantitatea de gaze naturale intrată prin acest punct este de 4,7 milioane mc/zi.

Consum de gaz redus la CET
Suspendarea livrărilor este provocată de conflictul privind preţul gazului între furnizorul rus Gazprom şi Ucraina, prima ţară de tranzit a gazului rusesc. În Arad există zeci de societăţi care ar putea întâmpina dificultăţi mari în cazul în care neînţelegerile dintre Rusia şi Ucraina ar continua, gazul rămânând astfel sistat. Reprezentanţii societăţilor arădene spun însă că, cel puţin deocamdată, nu au nici un fel de probleme din cauza sistării furnizării de gaze.

 

Directorul general al Centralei Electrice de Termoficare (CET) Arad, Cornel Secianschi, ne-a informat că, pentru moment, societatea furnizoare de energie termică nu este afectată de sistarea gazelor. „Deocamdată nu avem probleme. Ni s-a cerut să reducem consumul de gaz cu 2000 de metri cubi, în cele două puncte. CET-ul pe lignit consumă 2.473 metri cubi pe oră, iar CET-ul pe hidrocarburi – 2.899 metri cubi pe oră. Astfel că, ni s-a solicitat reducerea cu câte 1.000 de metri cubi pentru fiecare. Am majorat consumul de carburanţi la CET-ul pe lignit ca să scadă consumul de gaz, iar la CET-ul pe hidrocarburi am redus puţin din activitate”, ne-a spus Cornel Secianschi.
Directorul general al CET speră ca această situaţie să nu dureze, pentru că atunci ar putea să existe probleme. „În cazul în care nu vom mai avea gaz, activitatea CET-ului va fi afectată major. Va trebui să pornim CET-ul pe păcură şi hidrocarburi, lucru care va scădea parametri. Oricum noi avem un contract cu E.ON Gaz, suntem cu plăţile la zi şi sperăm că se vor ţine de cuvânt şi vor respecta contractul”, ne-a mai declarat Cornel Secianschi.

„Furnizarea de gaze se desfăşoară la parametri normali”
Şi reprezentanţii E.ON Gaz, societatea care furnizează gazul în Arad, susţin că nu sunt afectaţi de această situaţie. Printr-un comunicat de presă, aceştia anunţă că deficitul de gaze naturale, rezultat în urma reducerii livrărilor de gaze naturale din import, nu afectează, la acest moment, clienţii E.ON Gaz România. „Furnizarea gazelor naturale se desfăşoară la parametri normali, deficitul fiind acoperit cu cantităţi de gaze naturale disponibile din producţie internă şi din stocurile de gaze naturale existente. Astfel, până în prezent, compania noastră nu a fost nevoită să aplice măsuri restrictive clienţilor săi. Obiectivul companiei noastre este de a asigura securitatea şi continuitatea furnizării gazelor naturale pentru toţi clienţii săi, prioritatea fiind consumatorii casnici, instituţiile medicale şi de asistenţă socială, unităţile de învăţământ şi instituţiile publice şi centralele termice de furnizare a agentului termic care nu au posibilitatea de utilizare de combustibil alternativ. Monitorizăm cu atenţie evoluţia situaţiei create, compania noastră împreună cu operatorul SNT fiind pregătite să ia toate măsurile care se impun, inclusiv măsuri restrictive, în vederea limitării eventualelor dezechilibre ce pot apărea”, ne-a transmis, printr-un comunicat de presă, Franciska Zsigmond, purtătorul de cuvânt al E.ON Gaz.
Nici societăţile aflate în Zona Industrială a municipiului nu resimt sistarea furnizării de gaz. „Noi folosim gazul pentru încălzirea halelor. Momentan nu am simţit perturbări în sistemul de alimentare cu gaz. Duminică seara am avut ceva probleme, dar acestea nu s-au datorat sistării de gaze. Toate cazanele funcţionează la parametri normali. Nu ştim însă ce va fi pe viitor. Sperăm să nu existe probleme”, ne-a declarat Lucian Luşcă, şeful departamentului Servicii Generale din cadrul Companiei Takata-Petri.
***
Reprezentanţii Ministerului Economiei au precizat ieri, printr-un comunicat de presă, că, la nivel naţional, s-au luat măsuri operative pentru asigurarea protecţiei sistemului naţional de transport gaze naturale şi continuarea livrărilor de gaze către toţi consumatorii. În acest moment, prioritatea operatorilor din domeniu este asigurarea cu gaze naturale a populaţiei în condiţii de siguranţă. Sursele de furnizare a gazelor naturale în aceste condiţii sunt asigurate din producţia interna a Romgaz, Petrom şi alţi mici producători, din depozitele de înmagazinare subterană, precum şi prin cantităţile preluate, în condiţii normale, prin punctul Medieşu Aurit.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Nadia_Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro