Stire

S?rbii au ciocnit paharele

14.01.2009 ⋅ 0 comentarii

Peste 13.000 din sârbii din judeţul Timiş şi-au urat noaptea trecută „Srecna Nova Godina!”, la trecerea în noul an, după calendarul vechi.

Cluburile şi restaurantele cu specific sârbesc s-au pregătit pentru o seară specială, în care a curs multă şampanie.

Cunoscuţi pentru spiritul lor de petrecere, sârbii au trecut în noul an pe acordurile muzicii tradiţionale la restaurantele Loyd, Clasic, Jugoslavia, Dinar, Beciul Sârbesc, Lemon, dar şi în alte locaţii.

La restaurantul Clasic au cântat Alexadar Ilic, Biljana Levtic, Misa Mijatovic, iar la restaurantul Loyd capul de afiş a fost Radisa Urosevic şi formaţia BK Band.

Invitaţii speciali au fost câştigătorii festivalului de trompetă de la Guca, care au încins atmosfera la Loyd. Paharele s-au ciocnit la ora 1, miezul nopţii după ora Serbiei, pentru a marca trecerea în noul an.

Chef în tot banatul

Sârbii bănăţeni s-au îmbrăţişat de trei ori, conform tradiţiei, iar petrecăreţii au spart paharele, pentru a avea noroc tot anul. Pe lângă sârbi, au petrecut la Timişoara şi bulgarii, lipovenii, ucrainenii, moldovenii şi ruşii.

Şi sârbii din Arad au sărbătorit, în noaptea de marţi spre miercuri trecerea în Anul Nou, după calendarul vechi. Aceştia au pregătit bucate de sărbătoare şi au petrecut în familie sau, cei cu dare de mână, au mers la restaurantele în care s-au organizat petreceri.

Cei mai mulţi sârbi şi-au urat „La mulţi ani“ în municipiu, unde trăieşte o comunitate de peste 500 de persoane. Tradiţionala urare s-a auzit şi în comuna Felnac.

De pe mesele etnicilor sârbi nu au lipsit sarmalele, friptura şi vinul, dar nici paharele sparte fiindcă, potrivit tradiţiei sârbeşti, cioburile aduc noroc.
fashiondays.ro