Stire

Finanţele fac precizări privind perioada fiscală pentru taxa pe valoarea adăugată

23.01.2009 ⋅ 0 comentarii

În cursul lunii ianuarie a.c., în funcţie de cifra de afaceri realizată în anul 2008, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA au obligaţia să anunţe administraţia finanţelor publice în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul fiscal.

Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care în cursul anului calendaristic 2008 au realizat o cifră de afaceri din operaţiuni taxabile şi/sau scutite cu drept de deducere care nu a depăşit plafonul de 100.000 de euro al cărui echivalent în lei se determină în baza cursului de schimb comunicat de BNR pentru 31 decembrie 2008, (3,9852 lei = 1 euro) au obligaţia de a depune până la data de 25 ianuarie 2008, o notificare în care să menţioneze cifra de afaceri obţinută în anul 2008, în lei şi euro, perioada fiscală la TVA în cursul anului 2009 fiind trimestrul calendaristic.

Cifra de afaceri declarată de persoanele impozabile înfiinţate şi înregistrate în scopuri de TVA în cursul anului 2008 va fi cea efectiv obţinută în anul înregistrării recalculată în baza activităţii corespunzătoare unui an calendaristic întreg.

În situaţia în care potrivit cifrei de afaceri obţinută sau după caz recalculată conform aliniatului precedent la data de 31.12. 2008, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA înregistrează modificări ale perioadei fiscale la TVA, în sensul trecerii de la trimestrul calendaristic la luna calendaristică, sau invers, vor anunţa modificările intervenite prin completarea şi depunerea la unitatea fiscală a declaraţiei de menţiuni formular 010 până la data de 31 ianuarie 2009.

Sursa: Observator.info

Autor: Nicoleta Boşnigeanu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro