Stire

Preţul materialelor de construcţii va creşte din cauza devalorizării leului ?n raport cu euro!

23.01.2009 ⋅ 0 comentarii

Criza economică pare să nu fi afectat domeniul vânzărilor de materiale de construcţii, cel puţin pentru moment. În ultimele zile, au apărut informaţii privind o iminentă scădere a preţurilor la materialele de construcţii, generată de scăderea cererii pe piaţă, influenţată la rândul ei de încetinirea ritmului de construire a unor noi complexe imobiliare sau fabrici.

Vânzătorii arădeni din branşă contrazic însă previziunile optimiste (din punctul de vedere alclienţilor), spunând că preţul materialelor de construcţii va creşte cu o valoare situată în jurul a cinci la sută, datorită creşterii monedei europene în raport cu leul. Mai mult, se pare că cererea pentru materialele de construcţii s-a menţinut la un nivel constant, deoarece „dacă un om şi-a început o casă, cu siguranţă o termină, nu o lasă aşa”.

 „Se recuperează mai greu banii de la persoanelejuridice”

Scumpirea materialelor de construcţii este confirmată de Monica Tamaş, economist în cadrul firmei S.C. Labrador S.R.L., având ca obiect de activitate vânzarea acestor tipuri de produse. „Nici vorbă să se ieftinească, probabil se vor scumpi cu 5-6% din cauza monedei euro”, spune aceasta. Astfel, cărămida de provenienţă sârbească ar putea ajunge la un preţ de 275 lei pe metru cub, de la 260 lei pentru aceeaşi cantitate. În cazul fierului, creşterea nu a fost atât de însemnată, pe când cimentul şi ţigla s-au menţinut la aceeaşi valoare. De scumpire va mai fi afectată şi cărămida de tip Porotherm, furnizorii neanunţând încă noul preţ. În ceea ce priveşte volumul cererii, societatea în cauză nu întâmpină dificultăţi, cu menţinunea că persoanele juridice tind să tergiverseze plata materialelor, datorită dificultăţilor financiare.

„Din martie vor începe să crească preţurile”

Radu Pui,administrator al societăţii Mirada Construct, spune că vor exista „creşteri minore, până în maxim de şase la sută, în cazul cimentului, începând cu 1 martie”. Preţul unui sac de ciment, cumpărat en-detail, este de 28 de lei, o reducere fiind practicată la achiziţia unor cantităţi mai mari, preţul ajungând astfel la 24 lei. În cazul varului, „preţul a rămas constant de aproximativ doiani şi nici nu se prevăd modificări”, spune acelaşi Radu Pui. Materialele de zidărie, în special cărămida de import va putea fi cumpărată la preţuri mai mari cu până la 10-12 procente, deoarece „furnizorii vor adapta preţul la euro”.  Piaţa fierului–beton este una atipică , pentru că „jocurile mari le fac combinatele”, preţul având ofluctuaţie interesantă, de la 4,7 lei scăzând la 2,6, pe când acum se vinde la 2,8 lei. Vânzările societăţii conduse de Radu Pui se află la un nivel mai ridicat decât aşteptările, singurele probleme fiind cele cu firmele de construcţie, care întârzie plăţile din cauza faptului că de cele mai multe ori lucrează cu statul, cel mai rău platnic dintre clienţi, după câte se pare. În general însă, scumpirea cea mai importantă a materialelor de construcţii se va produce începând cu luna martie.

„Se va scumpi cam 80% din marfă”

 O altă persoană ce ne-a spus că materialele deconstrucţii nu se vor ieftini este Ada Racoveanu, director general al societăţii MIG Construct SRL. „Încă nu ştim să se ieftinească nimic, nu am fost anunţaţi de către furnizori. Oricum, adaosul nostru rămâne acelaşi. Se va scumpi cam 80% din marfă”, a declarat aceasta. Se pare că preţul cimentului fluctuează, în prezent situându-se în jurul a 20 de lei, pentru vară prognozându-se un preţ cu până la 10 lei mai scump. În cazul cărămizilor sau a ţiglei, se va înregistra o creştere de aproximativ trei la sută, ieftinirea fiind aproape exclusă. În unele cazuri, firma Adei Racoveanu a primit marfă mai scumpă decât preţul de vânzare către clienţii finali, societatea fiind nevoită să ridice preţul. Aşa s-a întâmplat în cazul tavanului casetat, unde ultimul stoc a fost cumpărat la 18,5 lei metrul pătrat, pe când vechiul stoc s-a vândut la 18 lei. În consecinţă, preţul de vânzare a tavanului casetat a fost crescut la 24 lei. „Tot ce primim de afară se scumpeşte”, concluzionează aceeaşi Ada Racoveanu, spunând că oricum în fiecare an are loc o scumpire a mărfii spre primăvară. Astfel, euro influenţează şi în acest caz preţul, în condiţiile în care adaosul comercial al firmei rămâne acelaşi.

„Ce vine din import se va scum i sigur”

Aceleaşi principii se aplică şi în cazul societăţii Grometal S.A. „Preţul materialelor provenite din import se va mări”, spune Ioan Cristea, şef de depozit. În cazulcelor provenite de la firme din ţară, preţurile s-ar putea să rămână la acelaş nivel, mai ales la ţevile din PVC şi fitingurile aduse de la fabrică dinjudeţul Bistriţa-Năsăud. „Cimentul se va scumpi în funcţie de euro”, admite şi Ioan Cristea, acelaşi lucru fiind valabil şi în cazul fierului care de la 4 lei kilogramul a ajuns la 2,8, urmând să se scumpească simţitor în perioada următoare. Şi în acest caz se aşteaptă primăvara pentru ca vânzările să crească, deoarece „mai mult timpul ne-a afectat vânzările decât criza”. În comparaţie, luna ianuarie a anului trecut a fost la fel de bună ca una de vară, pentru societatea la care lucrează Ioan Cristea.

„Preţul fierului este singurul care acăzut din cauza crizei economice”

Unele firme care comercializează materiale de construcţii şi-au deschis porţile mai tarziu, după sărbători, şi încă nu au primit noile preţuri. În acest caz s-ar afla şi SC„Cimentul” SRL, unde coordonatorul de transport Viorel Trif ne spune că „se vor scumpi cu siguranţă materialele”. Astfel, BCA-ul, vândut acum cu 290 de lei va creşte cu 5 sau 10 lei, acelaşi fenomen fiind valabil şi pentru ciment (vândut acumcu 21 de lei-sacul de 40 kg), var (11 lei acum, sacul de 25 kg) sau cărămidănormală (vândută acum la 1,2 lei). Fierul este singurul produs ce a fost afectat de criza economică, preţul lui scăzând simţitor. În rest, „euro conduce”, spune şi Viorel Trif, preţurile urmând să se plieze pe valoarea monedei europene. „Nicio speranţă la ieftinire”, este concluzia acestuia, ce poate fi desprinsă, de altfel, din întregul reportaj de faţă.

Sursa: Observator.info

Autor: Lucian Cozma ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro