Stire

?n Arad numărul de firme care se află ?n procedură de insolvenţă s-a dublat

24.01.2009 ⋅ 0 comentarii

În procedură de insolvenţă sunt înregistrate în Arad, numai la Casa de insolvenţă, 130 de societăţi comerciale, organizaţii cooperatiste, societăţi agricole, grupuri de interes economic şi alte persoane juridice de drept privat care desfăşoară activităţi economice şi comercianţi care sunt în categoria debitorilor aflaţi în stare de insolvenţă.
”Insolvenţa este starea patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor exigibile. Insolvenţa este prezumată ca fiind vădită atunci când debitorul, după 30 de zile de la scadenţă, nu a plătit datoria sa faţă de unul sau mai mulţi creditori. În prezent avem înregistrat un număr de 130 de firme în procedură de insolvenţă. Din noiembrie, anul trecut s-a constatat o creştere brutală, care continuă. Momentan numărul acestora este dublu, spre deosebire de alţi ani. Problema este foarte complexă, un motiv fiind criza de lichidităţi. Firmele au devenit dependente de finanţările bancare, în timp ce băncile au scăzut foarte mult limitele de creditare şi de asemenea linia de credit s-a diminuat. Foarte puţine societăţi mai reuşesc să facă faţă în astfel de condiţii”, susţine Szabo Roland, director Casa de insolvenţă Arad.
Cei de la BCR susţin că ratele pot fi plătite şi în avans, înainte de data scadentă, însă plata trebuie efectuată direct de către titular. În caz contrar, plata se va face contra-cost. Mai exact începând cu     1 ianuarie a fost emisă o ordonanţă prin care se percepe un comision de 3 lei pentru creditul în lei şi de 3 euro, pentru creditul în euro, persoanelor care plătesc ratele în locul titularului.
Clienţii care au de achitat rate sunt foarte nemulţumiţi de această măsură, mulţi dintre ei fiind în imposibilitatea de a plăti ratele la timp, din cauza distanţei, unii fiind plecaţi în străinătate.
„Am avut două cazuri de genul acesta, care au reclamat la Protecţia Consumatorului faptul că nu pot plăti personal aceste rate, însă nu au depus declaraţii în scris, iar în acest caz nu putem să facem nimic”, susţine Dumitru Muscă, inspector şef adjunct la Protecţia Consumatorului Arad.
Sumele efectiv încasate prin măsuri de executare silită se ridică la 213.430 mii lei, iar din totalul încasărilor la bugetul general consolidat al statului, ponderea încasărilor prin modalităţi de executare silită reprezintă peste 13%.
Pe parcursul anului 2008 au fost organizate 228 licitaţii pentru valorificarea bunurilor mobile şi imobile sechestrate, fiind recuperate debite de 22.144 mii lei.
„Intensificarea măsurilor de executare silită reprezintă o prioritate în activitatea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a judeţului Arad, existând o permanentă monitorizare a agenţilor economici care înregistrează debite restante faţă de bugetul general consolidat”, susţine Călin Arusti, purtător de cuvânt D.G.F.P. Arad.

„A fost deschisă procedura de executare silită, care se află în diferite stadii, pentru toţi contribuabilii rău platnici” - Călin Arusti, purtător de cuvânt D.G.F.P. Arad

Popririle au crescut cu 50%

În ceea ce priveşte executarea silită au fost luate o serie de măsuri, cum ar fi somaţii, popriri bancare, popriri la terţi şi sechestre pe bunuri. Statisticile arată că de la an la an numărul acestora creşte, precum şi valoarea lor. Dacă în 2007 numărul somaţiilor era de 72.609, în 2008 numărul acestora a crescut la 75.671. Popririle bancare din 2007, care erau în număr de 21.520 s-au ridicat în 2008 la 35.106, în timp ce popririle la terţi au crescut în 2008 cu 4474. De asemenea, şi numărul sechestrelor pe bunuri a crescut cu cifre impresionante: de la 96 la 245.

Sursa: Observator.info

Autor: Nicoleta Boşnigeanu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro