Stire

Liderii PSD şi PD-L Arad spun că ?mpărţirea deconcentratelor nu se va face la Bucureşti

26.01.2009 ⋅ 0 comentarii

După eşecul negocierilor desfăşurate vineri, ambele tabere au simţit nevoia să facă anumite clarificări. Social-democraţii, prin vocea preşedintelui Marius Lazăr, acuză faptul că partenerii de la PD-L nu au dorit să respecte protocolul semnat la nivel naţional de către liderii celor două partide, prin care instituţiile deconcentrate din fiecare judeţ se atribuie în mod egal între cele două părţi. De cealaltă parte, democrat-liberalii afirmă că nu există nicio problemă, urmând ca înţelegerea să fie parafată la sfârşitul acestei săptămâni. Chiar dacă ambele părţi speră ca Bucureştiul să nu ajungă să arbitreze negocierile, se pare că procesul de împărţire va resepcta în cele din urmă indicaţiile venite de la centru.

Marius Lazăr: „Există la colegii noştri de la PD-L un mod diferit de a înţelege maniera în care trebuie implementat protocolul de colaborare”

„Noi am venit cu toată bunăvoinţa la aceste negocieri, prin care trebuia să aplicăm în Arad planul de guvernare şi protocolul semnat între cele două partide. Am afişat foarte mult respect faţă de partenerii noştri şi sperăm ca ei să înţeleagă şi să ne acorde acelaşi tip de respect”, a declarat Marius Lazăr, în prefaţa explicării adevăratelor motive pentru care, conform social-democraţilor, nu s-a putut ajunge la un acord. Astfel, în timpul negocierilor cu cei de la PD-L, membrii PSD ar fi constatat că „exista la colegii noştri un mod diferit de a înţelege maniera în care trebuie implementat protocolul de colaborare. Avem disponibilitatea de a ne respecta partenerii, dar trebuie să îi cerem respectarea protocolului semnat la nivel naţional”, a mai spus Marius Lazăr, subliniind faptul că împărţirea instituţiilor deconentrate se va face în proporţii egale în toate judeţele ţării, indiferent de procentajul obţinut de un anumit partid, într-un anumit judeţ.
„Aradul nu poate face excepţie de la această regulă, aşa cum nu fac excepţie nici judeţele în care PSD a obţinut 70% din voturi”, a completat liderul social-democraţilor arădeni. În ceea ce priveşte forma în care va continua dialogul dintre PSD şi PD-L Arad, social-democraţii spun să îl vor considera ca principal partener de dialog pe preşedintele democrat-liberalilor arădeni, Gheorghe Seculici.
Mai mult decât atât, în viziunea lor, „lucrurile sunt simple: la sfârşitul săptămânii viitoare se va face şi la Arad alegerea instituţiilor. Sperăm să se facă totuşi la Arad şi nu la Bucureşti”, a spus Lazăr, cel care l-a informat vineri seara pe preşedintele PSD, Mircea Geoană, despre impasul discuţiilor cu cei de la PDL. Obiectivul acestor negocieri ar fi acela de a promova oameni competenţi în respectivele posturi, care să pună umărul la îmbunătăţirea imaginii PSD în Arad, „şi nu de a distruge cariere sau de a politiza instituţiile”, a ţinut să sublinieze Marius Lazăr, referindu-se la problema menţinerii în funcţie a unor directori ai PDL, ce sunt deja pe posturile lor. Acesta pare să fi fost, în cele din urmă, mărul discordiei între cele două formaţiuni: garantarea unor poziţii deţinute deja de PDL - „ei nu au vrut tragere la sorţi şi armonizare, ci doar armonizare”, ar fi expresia galantă folosită pentru a descrie ceea ce s-a întâmplat vineri seara, din punctul de vedere al social-democraţilor.

Gheorghe Seculici: „Nu se va ajunge la arbitrajul de la Bucureşti, nici vorbă”

Poziţia democrat-liberalilor pare a fi mult mai simplă. Cele două părţi nu s-au înţeles în cadrul primei runde de negocieri, urmând să o facă, cel mai probabil, cu ocazia următoarei întâlniri.
„Nu se va ajunge la arbitrajul de la Bucureşti, nici vorbă de aşa ceva”, asigură Gheorghe Seculici, preşedintele PDL Arad. În ceea ce priveşte modul de aplicare în Arad al protocolului semnat la nivel naţional între cele două partide, Seculici clarifică în felul următor: „este vorba de aplicarea acelui program de guvernare pe care am încercat să-l asimilăm şi la Arad.” 
„Vom continua aceste discuţii fără absolut nicio problemă”, a concluzionat preşedintele PDL Arad. Următoarea întâlnire dintre cele două comisii de negociere va avea loc spre sfârşitul săptămânii, însă nu este exclusă urgentarea procesului ca urmare a indicaţiilor venite de la Bucureşti.

Sursa: Observator.info

Autor: Lucian Cozma ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro