Stire

ICIM-ul asigură viitorul naţionalei

26.01.2009 ⋅ 0 comentarii

Schimb de generaţie la naţionala feminină de baschet: Brosovszky - Boriga şi Drăguşin s-au retras oficial, Toma e deja istorie, în timp ce Paşcalău şi Ciocan se apropie de finalul carierei. Culoar bun pentru componentele ICIM-ului: Tarţa şi Meszaros în prim - plan, Pavel vine tare din urmă, speranţe pentru Ionescu
Patru dintre cele mai talentate jucătoare din ţară, două dintre ele convocate deja la naţionala de senioare, evoluează la BC ICIM, echipă care se poate spune că asigură, în mare parte, viitorul primei reprezentative. La numai 20 de ani, Tarţa şi Meszaros reprezintă soluţii viabile pentru o naţională care pierde teren după retragerile unor jucătoare de top, gen Toma, Boriga sau Drăguşin. Un atu în plus pentru jucătoarele ICIM-ului ar fi că la cârma naţionalei se află George Mandache, un tehnician care este adeptul întineririi lotului „tricolorelor”. Asta în condiţiile în care ştie bine potenţialul baschetbalistelor din noul val, mai ales că a lucrat cu acestea sau le-a urmărit regulat, la meciurile echipelor de club. Mandache este şi el un reprezentant al oraşului nostru la naţională, experimentatul selecţioner al României punându-şi amprenta pe primele succese naţionale şi internaţionale ale ICIM-ului. Revenind la jucătoarele echipei arădene care au fost deja convocate în cadrul primei reprezentative, cel mai bun culoar îl are Anita Meszaros, un real câştig pentru naţională.   Cel mai bun culoarîl are Meszaros, concurenţă acerbă pentru Tarţa Pivotul campioanei „en-titre” a progresat mult în ultima vreme iar evoluţia bună de la Arad a propulsat-o spre echipa naţională, acolo unde are deja destule prezenţe în tricoul României. Meszaros, care a debutat la naţională în toamna anului trecut, sub comanda lui Dan Moraru (calificări pentru turneul final al Campionatului European), a jucat în cinci din cele şase meciuri din cadrul recent încheiatului baraj de menţinere în Divizia A europeană, ea contabilizând 28 de puncte şi 24 de recuperări în cele 85 de minute jucate, având medii de 5,6 puncte şi 4,8 recuperări. Colega sa de la ICIM, Eniko Tarţa, convocată în premieră de George Mandache, la naţionala de senioare, a jucat doar două minute în tricoul primei reprezentative, îndeajuns însă să înscrie două puncte împotriva Bosniei. Un amănunt interesant de punctat ar fi că Tarţa şi Meszaros, ambele originare din Satu Mare, au urmat acelaşi drum de când joacă baschet, cele două mergând împreună pe traseul CSŞ Satu Mare – ICIM Arad – naţionala de junioare – naţionala de tineret – naţionala de senioare! După ce Larisa Toma a spus adio naţionalei, a venit rândul unui alt pivot să se retragă de la nivelul primei reprezentative, Svetlana Drăguşin. În aceste condiţii, Meszaros are cale aproape liberă spre tricoul de titulară, acolo unde va face tandem, sub panouri, cu Paşcalău, variante de rezervă urmând să fie probabil Pavel, inclusă şi ea în lotul lărgit al României pentru barajul european din acest an, Vescan, Huţanu sau Nagy.
Pavel rămâne o mare promisiune, speranţe pentru Ionescu Rămânând la Elisabeth Pavel, un alt pivot de perspectivă al ICIM-ului, aceasta a pierdut teren datorită celor două operaţii la genunchi şi ieşirii din circuit în acest sezon, dar rămâne pe viitor o variantă viabilă pe postul de pivot al naţionalei mari. De o concurenţă ceva mai acerbă la naţională pare a avea parte Tarţa, care deşi este considerată una dintre cele mai talentate coordonatoare de joc din ţară, mai trebuie să aştepte în condiţiile în care Părău sau Ciocan sunt primele două variante iar Diaconu aşteaptă şi ea noi convocări. Totuşi, Eniko poate juca şi ca extremă, însă acolo e bătaie şi mai mare: Mandache şi Vass sunt titulare de drept, iar Uiuiu, Orosz sau Claudia Pop sunt la fel de talentate. Cea de-a patra baschetbalistă de la ICIM care emite pretenţii pe viitor la un loc sub „tricolor” este Andra Ionescu, aceasta aşteptând şi ea să facă pasul de la tineret spre senioare. Cert este că a început deja prima fază a schimbului de generaţie la naţionala feminină de baschet, una în care jucătoarele ICIM-ului, reprezentante ale noului val, vin tare din urmă. După ce a câştigat la pas lupta de menţinere în elita continentală, terminând pe primul loc grupa contând pentru baraj, prima reprezentativă a ţării noastre beneficiază de perspective îmbucurătoare. Urmează o pauză de un an şi jumătate pentru naţională, care va forţa calificarea pentru turneul final al „europenelor” din 2011.

Sursa: Observator.info

Autor: Sorin Haut ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro