Stire

Garda Financiară a capturat 23 de tone de gr?u din achiziţii intracomunitare

27.01.2009 ⋅ 0 comentarii

Deşi se afla în vizorul comisarilor Gărzii Financiare, pentru achiziţii intracomunitare o firmă din Arad a mai trecut o dată ilegal vama Nădlac, de această dată transportând  cu acte false, în jur de 23 de tone de grâu. Firma a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 20.000 de lei şi cu confiscarea întregii cantităţi de cereale.

În cadrul acţiunii de monitorizare permanentă a achiziţiilor intracomunitare efectuate de către operatorii economici prin punctele de trecere a frontierei cu Ungaria, situate în judeţul Arad, la punctul de trecere a frontierei din Nădlac a fost depistat un transport de cereale efectuat de către una dintre firmele verificate anterior de către comisarii Gărzii Financiare.
În momentul respectiv firma se afla în atenţia Gărzii Financiare, deoarece în sarcina sa a fost estimat un însumat prejudiciu adus bugetului de stat, constând în impozit pe profit şi taxă pe valoare adăugată (TVA), aferente unor tranzacţii nelegale cu cereale aprovizionate din Ungaria şi livrate fictiv în ţara vecină intracomunitară, Bulgaria.
În acea vreme a existat suspiciunea că aceste produse ar fi fost destinate unor alţi beneficiari din interiorul ţării.
Cu ocazia verificării transportului menţionat, comisarii Gărzii Financiare au constatat că pe documentele puse la dispoziţia echipei de control, mai exact CMR-uri şi factură invoice, erau înscrise beneficiarul mărfii, locul de descărcare, valoare şi cantitate. Toate acestea au dus la concluzia clară cu privire la destinaţia mărfii respective.
„În urma verificărilor locului de descărcare a mărfii, până unde mijlocul de transport a fost însoţit de către echipa de control, s-a constatat că actele, mai exact contractul de închiriere existent cu proprietarul spaţiului de depozitare, nu mai era valabil pentru anul 2009 şi fiind consultată baza de date a Registrului Comerţului a rezultat că operatorul economic în cauză nu avea declarate puncte de lucru sau alte puncte secundare de lucru, cu toate că legiuitorul a instituit o serie de măsuri de reglementare a circuitului tranzacţional cu cereale (OUG 12/2006), rezultând în aceste condiţii că activitatea cu cereale desfăşurată este una ilicită”, susţine Sorin Cirţi, comisar şef Garda Financiară Arad.
Măsurile luate de organul de control au fost de sancţionare contravenţională a operatorului economic cu amendă în cuantum de 20.000 de lei şi ca măsură complementară de confiscare a întregii cantităţi de cereale (grâu) transportată din Ungaria, în cantitate de cc. 23 de tone.
Urmează ca acestea să se valorifice prin intermediul serviciului de specialitate al Direcţiei Generale al Finanţelor Publice din Arad, sumele obţinute urmând a se face integral venit la bugetul consolidat al statului.

Sursa: Observator.info

Autor: Nicoleta Boşnigeanu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro