Stire

Părinţii pot să vadă pe internet dacă şcoala unde ?nvaţă copiii lor are dotări şi profesori calificaţi

27.01.2009 ⋅ 0 comentarii

Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar va evalua în acest an toate unităţile din învăţământ şi le va nota în funcţie de gradele de risc. Scopul evaluării este realizarea unei hărţi de risc unde drept repere vor fi rezultatele proaste de la examenele naţionale, abandonul şcolar, profesorii slab pregătiţi, dotările şcolii respective, dar şi rata de angajare a absolvenţilor. Datele vor fi introduse pe internet prin programul „Dezvoltarea sistemului de management şi de asigurare a calităţii învăţământului preuniversitar românesc”, finanţat din fonduri europene. Site-ul va putea fi folosit de la sfârşitul anului în curs, acum având loc evaluările şcolilor. 
„Un factor de risc este, de exemplu, nivelul de educaţie al părinţilor. S-a demonstrat ştiinţific că acei copii care provin din familii educate au şanse mult mai mari să aibă rezultate bune la şcoală”, a spus Şerban Iosifescu, preşedintele Agenţiei.
De asemenea se are în vedere şi infrastructura şcolilor – dotările, laboratoarele, sălile de clasă, biblioteca – dar şi calificarea cadrelor didactice, etnia elevilor, rezultatele de la examene, absenteismul, notele la purtare... În cazul absenţelor se va avea în vedere câte absenţe sunt motivate şi câte nemotivate.
„Este un demers bun, însă este important ca acest demers să se finalizeze şi prin finanţări deoarece unele şcoli nu pot oferi toate condiţiile necesare elevilor tocmai pentru că nu s-au făcut modernizări sau dotări. În ceea ce priveşte calificarea cadrelor didactice, aici trebuie avute în vedere salariile acestora. Dacă un absolvent nu este atras de salariile din învăţământ, normal că va alege alt domeniu de activitate şi totodată nici nu vom avea parte de cei mai buni absolvenţi de studii superioare”, explică Maria Buruc, liderul Sindicatului Liber din Învăţământul arădean.
Baza de date a şcolilor se va actualiza din doi în doi ani, părinţii şi elevii putând să afle care sunt cele mai slabe şcoli din judeţul lor, vor afla starea dotării cu material didactic, calculatoare, personal didactic calificat. La noi în judeţ vor fi între 10 şi 15 formatori – consilieri care vor informa şi vor oferi consultanţă  directorilor unităţilor din învăţământ.
„Multe şcoli se confruntă cu lipsa dotărilor cu material didactic. De exemplu când am intrat noi în grevă, în 2005 am cerut şi dotarea şcolilor deoarece multe aveau hărţi de pe vremea Republicii Socialiste România, iar în laboratoare nu se găseau ustensilele şi dotările necesare. Guvernul ar trebui să dea tot ce este mai bun pentru învăţământ pentru că elevii de astăzi vor forma societatea peste 10-15 ani”, spune Maria Buruc.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro