Stire

UDMR ?va face scandal? dacă-i vor fi destituiți directorii

27.01.2009 ⋅ 0 comentarii

Negocierile pentru formarea noului Guvern, format în urma rezultatului alegerilor din noiembrie 2008, s-au purtat în absența Uniunii Democrate Maghiare din România, o formațiune politică prezentă la guvernare în ultimele trei legislaturi. Dacă formațiunea maghiară și-a pierdut pozițiile din cadrul administrației centrale, în teritoriu, membrii UDMR încearcă să-și mențină oamenii în funcțiile deținute în cadrul diferitelor intituții deconcentrate. Filiala arădeană și-a fixat obiectivul de a-și susține în continuare simpatizanții cu funcții în deconcentrate. Concomitent, membrii UDMR Arad se pregătesc de alegeri în fiecare organizație, ce vor precede Conferința Județeană de alegeri ce se va desfășura pe 28 martie.

„Când ești în opoziție, riști să pierzi oameni”
Liderii UDMR consideră negocierile intense între PDL și PSD pentru șefia instituțiilor deconcentrate, drept un „joc al democrației”. Obiectivul uniunii este acela de a „menține oamenii în sistem, deoarece comportamentul și profesionalismul acestora le dă dreptul să rămână acolo”. Kiraly Andras admite că oamenii UDMR-ului „au ajuns greu în sistem” și de aceea speră să-i poată menține măcar în funcții de adjuncți. „Directorii au soarta lor, numirea lor a fost o decizie politică”, a punctat el, conștient că Uniunea nu-și va putea păstra oamenii în cele mai înalte funcții. Dacă totuși vor fi atinși și oamenii din eșaloanele inferioare, „vom face scandal”, a spus într-o notă amuzantă același Andrei Kiraly. Reprezentanții UDMR consideră normală o situație în care minoritățile etnice să fie reprezentate la nivelul administrației locale, vice-primarul Levente Bognar aducând exemplul unei delegații oficiale finlandeze, ce avea în componență și cetățeni de origine suedeză - „o chestiune normală în Europa”. În ceea ce privește colaborarea UDMR Arad cu partidele de guvernământ, Andrei Kiraly spune că „relațiile cu PDL Arad sunt bune, iar cu PSD reluăm șirul întâlnirilor și al discuțiilor. Vom găsi și acolo sprijin”. Udemeriștii sunt convinși că vor colabora bine cu reprezentanții celorlalte partide politice, deoarece „în politică nu există acum sau niciodată”, în sensul că un partid alternează constant între putere și opoziție.

Între 15 februarie și 22 martie se pot depune candidaturile pentru președinția UDMR Arad
În această primăvară vor avea loc alegeri la toate nivele în cadrul UDMR, inclusiv la nivelul președinților organizațiilor județene.  Calendarul alegerilor începe cu perioada 15 februarie-22 martie, când vor avea loc alegeri în toate organizațiile UDMR din județ. Vor fi desemnați atunci președinții de organizații, dar și delegații pentru Conferința Județeană de alegeri a UDMR Arad, ce va avea loc pe data de 28 martie. În aceeași perioadă, pot fi depuse și candidaturile pentru poziția de președinte al filialei UDMR Arad. În cadrul Conferinței Județene se va desemna și conducerea Consiliului Reprezentanților Județeni ai UDMR Arad, un organ format din primarii, viceprimarii și consilieri. În prezent, președintele acestui for este viceprimarul Aradului, Levente Bognar. După ședința din 28 martie, noua conducere a UDMR Arad va trebui să se prezinte la Congresul național al UDMR, ce va avea loc pe data de 25 aprilie. Prin această întreagă serie de alegeri, udemeriștii speră să aducă „un suflu nou în activitatea organizației, iar în 2012 să obținem rezultate mult mai bune decât la alegerile de anul trecut”. Andrei Kiraly a declarat că încă nu s-a hotărât dacă va candida sau nu pentru un nou mandat în fruntea filialei UDMR Arad.

Sursa: Observator.info

Autor: Lucian Cozma ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro