Stire

Bătr?na Doamnă, ţinută (?ncă) artificial ?n viaţă

29.01.2009 ⋅ 0 comentarii

UTA ar trebui să îşi afle soarta până cel târziu sâmbătă, secretomania nejustificată a celor care ar fi negociat pentru clubul fanion al Aradului fiind datorată probabil lipsei de soluţii

Nimic concret în ceea ce priveşte viitorul echipei fanion a Aradului, nicio transperanţă şi o secretomanie totală în privinţa aşa – ziselor negocieri, fotbalişti care nu se mai pregătesc, un antrenor Ionuţ Chirilă ce mai antrenează juniori şi suporteri ajunşi la capătul răbdărilor -  aşa arată tabloul sumbru şi dramatic al Bătrânei Doamne, la final de ianuarie 2009. Ţinută artificial în viaţă, de “aparatele” numite promisiuni şi şedinţe secrete departe de Arad, UTA mai respiră cu greutate în aceste zile. Nu mai e mult până sâmbătă, data limită de rezolvare a situaţiei financiare, dar semnalele pozitive, de care ni se vorbeşte la nesfârşit, se pierd într-o ceaţă densă. Fotbaliştii declaraţi liberi de contract, Toc, Roszel, Chiţa, Ibeh, Huţan, Florin Dan, Lucian Todea, Mihuţ şi Hidişan, dar şi cei care aşteaptă de la Federaţie dezlegarea de UTA, îşi caută deja echipe, renegocierile contractelor au intrat în impas, până la clarificarea situaţiei financiare, iar antrenamentele sunt ţinute...în viaţă de juniorii clubului, cooptaţi în pregătirea echipei mari. În cursul zilei de azi sau cel târziu mâine ar trebui să apară un răspuns concret şi din partea mediatizaţilor investitori italieni (care ori nu există ori s-au dat la fund), altfel Bătrâna Doamnă are toate şanse să arunce prosopul în acest sezon şi eventual să se reorganizeze pentru o reconstrucţie totală, din liga a treia sau a patra. Ar fi cea mai pesimistă variantă dar şi una dintre cele mai realiste. Ca lucrurile să revină pe făgaşul normal ar trebui ca eventualii investitori să pună la bătaie foarte rapid în jur de un milion de euro, atât cât înseamnă datoriile restante urgente până acum, iar echipa să plece săptămâna viitoare în cantonament. Ar fi şi varianta întineririi masive a lotului, cu juniorii talentaţi ai UTA-ei şi în cazul unei colaborări, cu cei ai clubului Atletico, dar toate aceste ecuaţii cad şi ele, dacă finanţarea nu va fi asigurată. Practic, clubul fanion trăieşte un thriller periculos, în care verdictul, amânat la nesfârşit, îl vom afla chiar în ultimul episod, cel de la finalul acestei săptămâni. Din informaţiile noastre, sunt şanse foarte mici ca UTA să fie deblocată financiar şi să înceapă returul, astfel că am putea asista pe 31 ianuarie la prăbuşirea unei legende a fotbalului românesc.

Legiunea „grea” s-a antrenat ieri separat de echipă, la stadion
Cristian Todea şi ceilalţi utişti, în majoritate cei mai importanţi fotbalişti ai Bătrânei Doamne, care refuză antrenamentele alături de echipă, se antrenează totuşi, în paralel, pentru a nu pierde zile preţioase de pregătire. „Toţi cei care nu ne-am prezentat la antrenamentul echipei, de pe Şega, am rămas la stadion şi ne-am pregătit separat dimineaţă (n.r. ieri dimineaţă). Eu personal, am fost la sala de forţă şi apoi am alergat. Fiecare dintre noi se pregăteşte în stilul său, suntem conştienţi că orice zi de pauză ne poate costa scump ”, spune Todea. „Dulăul” echipei arădene este destul de pesimist în privinţa viitorului echipei dar afirmă că au apărut semnale pozitive, odată cu auditul de la club: „Sincer, eu sunt destul de neîncrezător în privinţa rezolvării problemelor financiare, pentru că dacă se vroia deblocarea situaţiei, discuţiile cu investitorii şi acest audit ar fi putut fi făcute din timp. Acum ar fi trebuit să ne aflăm deja în cantonament. Totuşi, dacă până acum nu exista niciun semnal pozitiv, am văzut că zilele astea s-a mai mişcat câte ceva, s-a interesat şi cineva la club, cu privire la datorii.” Todea ar putea fi declarat azi liber de contract de către Comisia din cadrul FRF, după ce cazul său a fost amânat în şedinţa de marţi. De asemenea, şi alţi utişti aşteaptă să le fie soluţionate memoriile depuse la federaţie, în timp ce tot azi se va lua în discuţie şi apelul depus de club pentru Ibeh.

S-au verificat datoriile clubului
Clubul a fost vizitat de un expert contabil care a solicitat actele existente, pentru a se verifica datoriile reale. Acesta  a fost îndreptat spre clubul textilist de autorităţile locale, în speţă Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean, cel care în prezent face demersurile pentru ca Bătrâna Doamnă să fie preluată de un un grup de investitori. Cu toate că intenţia expertului contabil a fost de a „achiziţiona” actele în original (!), a intrat doar în posesia copiilor. Cel care a pus piciorul în prag şi a avut ultimul cuvânt a fost încă preşedintele Bătrânei Doamne, Nicolae Bara, care a  fost de acord să se studieze aceste documente, deşi nu a fost informat de intenţiile autorităţilor locale în privinţa salvării clubului arădean, şi nici nu a fost invitat la ultimele aşa zise negocieri. Cert este că la UTA se fac paşi mărunţi, pentru a salva acest simbol al Aradului, iar timpul nu este cu certitudine un aliat al utiştilor. Altfel, deşi se vehicula că este vorba doar despre un audit, adevărul este că autorităţile locale, împreună cu, deocamdată, fantomaticii investitori, vor să se pună la punct cu datoriile clubului, deşi, dacă exista o intenţie reală şi serioasă, având în vedere că se discuta de venirea italienilor încă din decembrie, studierea documentelor trebuia făcută atunci, iar acum era mult mai simplu de luat o decizie.

Eusebiu Pistru crede că investitorii au fost descurajaţi
Veştile nu sunt prea optimiste în ceea ce priveşte destinul Bătrânei Doamne. Secretarul de stat Eusebiu Pistru, o persoană de care s-au legat speranţele utiştilor pentru redresare, declară că nu a participat la întâlnirea de luni seara de la Bucureşti. Mai mult, se pare că mult aşteptaţii investitori s-au speriat de cuantumul real al datoriilor clubului UTA. „De UTA nu pot să spun nimic, chiar nimic. Se pare că datoriile sunt mai mari decât se credea. E normal să fii descurajat când ştii că datoriile sunt la o anumită valoare iar apoi afli că sunt mult mai mari. Nu am participat la acea întâlnire de luni seara”, a declarat Eusebiu Pistru. Un prim semnal că negocierile cu aşa – zişii investitori italieni, dacă ele chiar au existat, sunt pe cale să eşueze.

Sursa: Observator.info

Autor: (L.C.) ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro