Stire

"?mpăratul" şi alţi 11 "supuşi", arestaţi de DIICOT, au făcut aproape 100000 de euro din taxe de protecţie!

29.01.2009 ⋅ 0 comentarii

Împotriva grupării lui Uţu Rohozneanu procurorii au adunat 15 capete de acuzare, printre care şi tentativa de omor

Deznodământ impresionant în cazul scandalurilor de stradă dintre interlopi arădeni. Nu mai puţin de 12 persoane din clanul "Împăratul" în fruntea căruia se află Uţu Rohozneanu, cel care s-a autointitulat şi "Vlad Ţepeş" sau "Mihai Viteazul", au fost arestaţi. Procurorii şi poliţiştii spun că reţeaua a fost filată din septembrie. În urma unor percheziţii simultane la domiciliile celor cercetaţi, poliţiştii şi procurorii au descoperit un arsenal de arme albe şi de foc. Zeci de cuţite de diferite forme şi mărimi, săbii, pistoale cu bile de cauciuc etc. printre care şi un sceptru, plus patru autoturisme de lux au constituit captura oamenilor legii. Cei 12 arestaţi, cei mai cunoscuţi fiind Rohozneanu, Fizidean, Belei, fraţii Dragoman şi fraţii Moisă sunt acuzaţi în total de 15 infracţiuni aici intrând, tentativă de omor, jocuri de alba-neagra, falsificare de carduri bancare, exploatare sexuală, taxe de protecţie, şantaj, etc. Aceştia au fost arestaţi pentru 29 de zile.

Pentru doi dintre ei, Fizidean şi Dani Dragoman s-au eliberat mandate de arestare în lipsă, aceştia reuşind să fugă de poliţişti şi procurori. Alţi doi, Belei şi "Naposim" sunt în spital, acuzând probleme medicale.

În total au fost identificate 35 de persoane ca făcând parte din gruparea considerată cea mai violentă din vestul ţării, prim procurorul DIICOT Arad, Dan Ilarie, declarând că va mai propune încă zece arestări. Gruprarea a fost monitorizată de autorităţi încă de când a început să se organizeze, cam din luna septembrie a anului trecu. În această perioadă, au obţinut din taxa de protecţie, prin intimidarea unor diverşi cetăţeni din mediul afacerilor, aproape 96 de mii de euro. Pentru acuzaţiile care li se aduc, arestaţii riscă pedepse cu închisoare cuprinse între 5 şi 20 de ani.

ACTUALIZARE

Procurorii şi poliţiştii arădeni au descins în casele a 12 interlopi din clanul lui Uţu Rohozneanu zis şi "Împăratul", descoperind peste 50 de de arme albe, bâte de basseball, săbii, cuţite, mai multe cagule şi arme de foc. Tribunalul Arad a dispus miercuri dimineaţă, în jurul orei trei, arestarea membrilor grupului pentru 30 de zile, împreună fiind cercetaţi pentru nu mai puţin de 15 infracţiuni din domeniul crimei organizate, cum ar fi iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, tentativă de omor, tâlhărie, vătămare corporală, loviri şi alte violenţe, şantaj şi ameninţare etc. Oamenii legii spun că au avut de a face cu adevăraţi „profesionişi” în acest domeniu. Dacă Uţu Rohozneanu este considerat capul grupării, locotenenţii săi au fost Fizidean, poreclit şi "Piticul de la Mocrea" şi Belei, comenzile acestora fiind executate de fraţii Dragoman, fraţii Moisă, finul "Belmondo" şi restul companiei.

Prim procurorul DIICOT Arad, Dan Ilarie, a declarat că "de când sunt procuror nu am întâlnit asemenea caz. Este vorba de un grup organizat, chiar mafiot, condus de acest haiduc al lumii moderne, Uţu Rohozneanu, numit şi "Împăratul" , "Vlad Ţepeş" sau "Mihai Viteazu" care a ieşit din închisoare din străinătate, s-a întors acasă şi a început să lucreze pe mai multe linii: carduri bancare, alba neagra, taxe de protecţie, şantaj, intimidare şi, încet dar sigur, eliminarea concurenţei. Aici ajungem la acte de o mare violenţă în aşa fel încât toţi marii şmecheri ai Aradului s-au înclinat în faţa "Împăratului", iar cine nu a înţeles, era să moară. Este şi cazul lui Florin Moldovan, care nu a înţeles. Într-adevăr este şi el interlop şi se ocupa cu alba-neagra".

Modul de operare al grupării s-a dovedit a fi profesionist, încercând să-şi mascheze faptele pentru a nu putea fi dovedită implicarea membrilor ei în scandalul în care Moldovan a fost tăiat în plină stradă. "Ce este mai grav este faptul că nu s-au dus direct la el, pentru că nu sunt proşti, din contră, sunt foarte deştepţi. Au încercat să-şi creeze alibiuri pe care să le prezinte. "Împăratul" le-a spus copiilor săi "staţi pe camere", a declarat prim procurorul DIICOT Arad, drept urmare reprezentanţii grupării şi-au petrecut seara în care Moldovan a fost atacat în locuri supravegheate video. În schimb, de treaba murdară s-a ocupat alt clan din Oradea, trei persoane din această grupare, cele care efectiv au dat cu cuţitul, aflându-se şi ele în arestul poliţiei.
Identificarea celor implicaţi în acest caz a fost îngreunată de însăşi victima Florin Moldovan, care iniţial a declarat că i-a văzut pe fraţii Dragoman printre agresori, iar apoi a recunoscut că nu a văzut faţa celor care l-au atacat pe strada Roşiori.

Gruparea care a vrut să cucerească Aradul a încercat să-şi extindă teritoriul de dominaţie şi în Oradea, Iaşi, Rm. Vâlcea, Craiova şi chiar Bucureşti. Nu toţi cei pentru care s-a dispus arestarea se află după gratii, doi dintre ei Fizidean şi Dani Dragoman reuşind să fugă de poliţişti, în timp ce "Naposim" şi Belei fac naveta la urgenţe, acuzând probleme medicale. Cel din urmă a fost dus sub escortă la urgenţe încă din noaptea audierilor, fiind internat pentru afecţiuni pulmonare. După un scandal monstru, în care a cerut în fel şi chip să fie internat, acesta a părăsit spitalul a doua zi, întorcându-se miercuri pentru investigaţii. Se pare că i-a fost descoperită o pată pe plămâni, care ar putea fi chiar cancer.

"Împăratul" – Uţu Rohozneanu a fost săltat dintr-un apartament pe care îl are închiriat pe strada Banu Mărăcine şi, aşa cum îi stă bine unui împărat, nu a făcut scandal şi nu a opus rezistenţă.
Anchetatorii spun că interlopii au şantajat şi intimidat zeci de persoane, unele fiind identificat altele nu, reuşind să strângă în acest fel 95.600 de euro. De asemenea, autorităţile fac apel la victimele care nu au avut curajul să depună plângere să o facă, asigurându-le protejarea identităţii, fiind audiaţi sub alte identităţi, cu cagule pe faţă. De asemenea, nu vor fi puşi în situaţia de a apărea în sala de tribunal. Cercetările în acest caz continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate şi identificarea altor infracţiuni în care aceştia sunt implicaţi.
Cosmin Popovici, şeful SCCO din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţe Arad a declarat că: "pentru faptele lor, cei reţinuţi riscă între 5 şi 20 de ani de închisoare, existând slabe şanse ca pedeapsa să le fie redusă, majoritatea dintre ei având antecedente penale".

Chiar dacă arestarea celor 12 interlopi reprezintă un real succes pentru Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Arad şi SCCO Arad, sub coordonarea procurorului din cadrul DIICOT, Biroul Teritorial Arad, Dan Ilarie recunoaşte că "lupta de abia acum începe". 

Sursa: Observator.info

Autor: Ana Maria Cantea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro