Stire

Daciana S?rbu solicită CE o reglementare clară a drepturilor muncitorilor sezonieri

31.01.2009 ⋅ 0 comentarii

Eurodeputata PSD Daciana Sârbu, care reprezintă şi Aradul la Bruxelles, a atras atenţia asupra situaţiei disperate a multora dintre românii care lucrează în străinătate, ca sezonieri în agricultură, solicitând Comisiei Europene să le reglementeze cu claritate drepturile. Ea a arătat că, în foarte multe cazuri, aceştia sunt victimele abuzurilor angajatorilor, nu sunt informaţi asupra condiţiilor de muncă şi de viaţă, fiind expuşi unor pericole majore la adresa propriei sănătăţi.
Doamna Sârbu a organizat, miercuri seara, la Parlamentul European, seminarul "Precaritatea mâinii de lucru sezoniere şi agricultura industrială", eveniment prin care s-a dorit atragerea atenţiei asupra situaţiei lucrătorilor sezonieri, statut pe care îl au mulţi români din Spania. În cadrul seminarului, s-au dezbătut soluţiile optime pentru îmbunătăţirea statutului acestor lucrători, având în vedere proiectul de directivă relevant, aflat în pregătire în prezent la Comisia Europeană. 
În cadrul seminarului, o fostă lucrătoare sezonieră a relatat faptul că mulţi dintre români sunt nevoiţi să semneze contractele de muncă în limba spaniolă, fără a le înţelege, sau că tratarea căpşunilor cu diferite substanţe chimice în concentraţii mari are loc uneori chiar în prezenţa muncitorilor, punându-le în pericol sănătatea.
„Oamenii care îşi părăsesc, fie şi temporar, casele pentru a munci în altă parte nu o fac din dragoste de aventură, ci din nevoia de a asigura un trai mai bun celor de acasă. Criza economică din prezent, care se va adânci în viitorul apropiat, va face situaţia lor şi mai dificilă. Noi trebuie să intervenim pentru a le crea acestor muncitori un scut împotriva dificultăţilor, format din legi cât mai bune şi de instituţii cât mai eficiente în a răspunde direct nevoilor lor”, a continuat deputata europeană.

Sursa: Observator.info

Autor: (C.P.) ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro