Stire

Adrian Niţu, deputat PDL: ?Bugetul este conform legilor liberale date ?n septembrie, pe ultima sută de metri a Guvernului Tăriceanu?

05.02.2009 ⋅ 0 comentarii

Conform deputatului democrat-liberal Adrian Niţu, motivul creşterii bugetului Camerei Deputaţilor este unul simplu: în urma alegerilor uninominale din noiembrie 2008, numărul deputaţilor a crescut faţă de legislatura trecută. Pe lângă acest aspect, conform unor hotărâri aparţinând fostului Guvern liberal, angaja-ţii Camerei Deputaţilor vor be-neficia şi de creşteri salariale. „Este o variantă mult mai economică decât cea prevăzută de Guvernul liberal. Am făcut reduceri de aproximativ 25%. Am tăiat achiziţiile de maşini noi, rămânând cu cele vechi de nouă-zece ani. Sunt două motive pentru care a crescut bugetul: numărul mai mare de parlamentari şi indexări ale salariilor, care anul trecut au fost prevăzute doar pe trei luni, iar anul acesta au fost calculate pentru toate cele 12 luni”, a explicat secretarul Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Adrian Niţu. În ciuda unui buget mai mare, deputaţii vor face şi economii serioase, spune acelaşi Adrian Niţu. Astfel, pe lângă achiziţia de automobile noi la care s-a renunţat, deputaţii au abandonat şi proiectul de realizare a unei televiziuni a Parlamentului, precum şi la contrustruirea unor sere. Nici deputaţii câştigători ai unor colegii din diaspora nu vor avea viaţă uşoară pentru că aceştia vor avea bani pentru deplasări în cuantum egal cu cei atribuiţi parlamentarilor din ţară. În concluzie, Adrian Niţu spune că bugetul pe 2009 a Camerei Deputaţilor este „conform legilor liberale date în septembrie, pe ultima sută de metri a Guvernului Tăriceanu”.

Igaş: „E una din măsurile prin care ajutăm Guvernul Boc”
Bugetul Senatului prevede o reducere de aproape 46 de milioane de lei, faţă de proiectul iniţial, aprobat în octombrie 2008. Constantin Igaş susţine această decizie: „Sunt întru totul de acord cu modificările şi reducerile făcute pentru anul 2009 şi consider că este o decizie absolut necesară”. Printre cele mai substanţiale reduceri de cheltuieli sunt cele cu personalul, întrucât toate posturile vacante, în număr de 107, au fost blocate. A fost redus numărul de colaboratori cu 50 la sută şi s-a eliminat indemnizaţia pentru participarea la comisiile de examinare pentru concursuri şi disciplină. Deplasările în străinătate vor avea loc doar dacă vor aduce un câştig cert activităţii parlamentare sau dacă sunt legate de prezenţa la organizaţiile internaţionale. S-a renunţat la achiziţionarea de noi automobile, aparate de aer condiţionat şi s-a înjumătăţit achiziţia de mobilier. „Este doar una dintre modalităţile în care poate fi susţinut Cabinetul Boc să-şi pună în aplicare programul anticriză votat de întregul Parlament, la investire” spune Igaş.

Calimente: „Noi am cerut să nu se mărească bugetul cu mai mult de 5%, în condiţii de criză”
Liberalii au părăsit sala de şedinţă, după ce nu au fost lăsaţi să îşi susţină punctul de vedere. „Noi am considerat că, în condiţii de criză, bugetul nu avea cum să crească mai mult de 5%, pentru a nu da un exemplu negativ. Nu am fost lăsaţi să vorbim, domnişoara preşedinte conduce şedinţele într-un mod dictatorial, fapt pentru care am părăsit sala de şedinţă.”

Sursa: Observator.info

Autor: (L.C.) ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro