Stire

Tribunalul Arad face precizări ?n cazul traficantului de droguri eliberat după ce a primit ca pedeapsă trei ani de ?nchisoare cu suspendare

06.02.2009 ⋅ 0 comentarii

Ca urmare a articolelor apărute în presă referitoare la traficantul de droguri prins la vamă cu peste 10.000 de pastile de ecstasy care a fost eliberat de curând după ce a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Tribunalului Arad face câteva precizări. Astfel, se comunică faptul că s-a dispus condamnarea inculpatului Ciuraru Bogdan la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri, respectiv de introducere în ţară de droguri de mare risc, în urma reţinerii circumstanţelor atenuante prev. de art.74 Cod penal.
Ca modalitate de executare a pedepsei s-a dispus suspendarea sub supraveghere a pedepsei aplicate şi instituirea măsurilor de supraveghere, respectiv suspendarea executării pedepsei sub supravegherea Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Vrancea. Sentinţa penală menţionată a fost atacată cu apel de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, care se află în curs de judecată.
„Precizăm că instanţei de judecată îi revine sarcina ca pe baza probelor existente la dosarul cauzei să pronunţe o soluţie din cele prevăzute de codul penal şi să decidă de asemenea, cu privire la modalitatea de executare a unei pedepse cu închisoarea, pe care o pronunţă, în măsura în care ajunge la concluzia vinovăţiei inculpatului trimis în judecată. În cadrul activităţii de individualizare a răspunderii penale şi a pedepsei ce se cuvine a fi aplicată, judecătorul are în vedere o serie de împrejurări prevăzute de art.72 Cod penal, cum ar fi: gradul de pericol social concret, persoana şi personalitatea infractorului, împrejurările care atenuează sau agravează răspunderea penală.
Dorim să subliniem că în desfăşurarea activităţii secţiei penale a Tribunalului Arad, judecătorii au acordat întotdeauna importanţa cuvenită activităţii de urmărire penală realizată anterior de către organele de cercetare penală şi de către procuror. Acest lucru nu presupune însă ca judecătorul să ajungă întotdeauna la aceeaşi concluzie cu cea a organului de urmărire penală. Este de esenţa noţiunii de independenţă a judecătorului şi de funcţionalitate normală a oricărui sistem judiciar bazat pe principii democratice, ca acesta să aibă posibilitatea de a da o evaluare proprie probelor administrate în cauză şi pericolului social concret al fiecărei infracţiuni cu judecarea căreia este sesizat”, se precizează în comunicat.
 Între timp Curtea de Apel Timişoara a amânat ieri cazul tânărului din Vrancea până în data de 26 februarie.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro