Stire

Pasiunile profesorului Ioan Nagy: creşterea iepurilor şi a porumbeilor, dar şi meseria sa

09.02.2009 ⋅ 0 comentarii

Am poposit la Şomoşcheş pentru a-l vizita pe cunoscutul dascăl şi totodată director al şcolii de acolo - Ioan Nagy. Am văzut şi şcoala, proaspăt renovată, dar ne-am dus şi acasă la dascăl pentru a vedea care sunt pasiunile sale şi ce face în timpul liber.

Despre profesorul Ioan Nagy, cel care slujeşte de peste 40 de ani în aceeaşi Şcoala cu clasele primare Şomoşcheş s-a mai scris de multe ori. Activitatea profesională de excepţie şi realizările, ca extensii profesionale, se concretizează în cărţi publicate, caiete auxiliare, mijloace de învăţământ inventate şi avizate, dar despre pasiunile sale  s-a scris mai puţin. Vizitându-l la Şomoşcheş, la imobilul cu numărul 217, am găsit un împătimit crescător de porumbei şi de iepuri.
„Încă din copilărie, din clasele a III-a şi a IV-a, am îndrăgit porumbeii şi iepurii şi toată viaţa am avut în grijă şi aceste vietăţi. Porumbeii, în speţă cei voiajori sunt uimitori prin calităţile de orientare. Cresc în jur de 70 - 80 de porumbei voiajori. Din păcate, înscrierea şi cheltuielile de la Asociaţia Columbofilă sunt peste bugetul meu. Totuşi, sper ca la ieşirea la pensie să am un nucleu de porumbei selectaţi cu care să particip la concursurile acestui frumos sport”, spune profesorul Nagy.
După ce ne-a arătat porumbeii, de care dascălul este foarte mândru, ne-a adus la cea de-a doua pasiune a sa: iepurii. Ne-a vorbit despre condiţiile de creştere, dar şi despre diferite reţete care se pot prepara din carnea acestora. „Iepurii pe care îi vedeţi mi-au adus un surplus de carne în gospodărie, crescând anual patru - cinci femele, un mascul şi 30-40 de pui de carne. Porumbeii şi iepurii pot fi preparaţi în moduri diverse, devenind astfel adevărate delicatese în gastronomie”, spune dascălul.
Despre viaţa porumbeilor voiajori şi a iepurilor, interlocutorul nostru ne-ar putea vorbi ore întregi, combinând experienţa şi studiul multor cărţi, manuale şi reviste de specialitate. Profesorul Ioan Nagy ne-a spus că încearcă permanent să cultive şi la copiii din Şomoşcheş dragostea pentru animalele mici şi pentru astfel de activităţi adecvate mediului rural. Are planuri chiar şi pentru iniţierea unor proiecte europene de specialitate. 

Scoala de la Şomoşcheş dă clasă multora din judeţ
De la casa dascălului şi directorului şcolii din Şomoşcheş am mers să vedem cum arată unitatea de învăţământ după lucrările de renovare şi modernizare, finalizate la sfârşitul anului trecut. Profesorul Nagy este foarte mândru de noua înfăţişare a clădirii: „copiii vin cu bucurie la şcoală, sunt încântaţi de cum arată noile săli de clasă şi de dotările pe care le avem acum. A fost mult de lucru, dar am reuşit să oferim o înfăţişare modernă şi primitoare.”  Ne-a plimbat prin cele patru săli de clasă: două pentru elevi şi două pentru grădinari, care străluceau de curăţenie.
Investiţia totală s-a ridicat la aproximativ cinci miliarde de lei vechi, cu aceşti bani realizându-se faţada imobilului, reamenajarea interioară - parchetat, vopsit, faianţare, gresiere. De asemenea s-a realizat reţeaua de apă, sistemul de încălzire, dar şi refacerea instalaţiei electrice. Tot în incinta şcolii s-a amenajat şi un centru de informare dotat cu calculatoare noi pe care elevii le pot folosi la orele de informatică şi nu numai. O altă noutate pentru elevi o reprezintă terenul sintetic de educaţie fizică şi sport, foarte frumos amenajat. Din aceste fonduri s-au amenajat şi grupurile sanitare, care se ridică cu uşurinţă la standardele impuse de Uniunea Europeană.

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro