Stire

Negocieri dure ?ntre PSD şi PDL Arad: Ilie S?rbu va veni la Arad pentru a media ?mpărţirea

10.02.2009 ⋅ 0 comentarii

Situaţia instituţiilor deconcentrate nu s-a simplificat deloc după ziua de duminică, atunci când toată presa arădeană a prezentat o variantă a înţelegerii între cele două formaţiuni politice aflate la guvernare. În cursul zilei de ieri, preşedintele PSD Arad, Marius Lazăr, a prezentat în cadrul unei şedinţe a Biroului Permanent al PSD, situaţia înţelegerii din judeţul nostru. Se pare că reprezentanţii PSD şi cei ai PDL nu s-au înţeles în „şase sau şapte” judeţe ale ţării, ce vor fi preluate de către un vicepreşedinte al PSD ce va avea misiunea „de a pune în aplicare principiul tragerii convenit de conducerile celor două partide”, a anunţat Marius Lazăr. Astfel, la Arad va asigura medierea ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ilie Sârbu. „Conducerea partidului a precizat explicit că tragerea trebuie efectuată, iar consecinţa ei să fie un document având antetul celor două partide şi semnat de către preşedinţii lor”, a explicat Lazăr. În consecinţă, aparenta înţelegere de duminică nu mai stă în picioare, cel puţin din perspectiva PSD-ului. „ Am încercat să armonizăm, asta am votat în Biroul Politic Judeţean să fie puşi în posturi oameni competenţi. PSD şi PDL Arad au convenit asupra principiului parităţii, însă nu a reuşit armonizarea”, este concluzia conducerii PSD Arad, după rundele de negocieri din acest weekend.
 De cealaltă parte, lucrurile sunt privite mult mai relaxat. Liderul grupului senatorial PDL din Senat, Constantin Traian Igaş, ne-a spus că a auzit despre venirea lui Ilie Sârbu la Arad. Însă, preşedintele organizaţiei PSD Timiş „va veni la Arad pentru a constata la faţa locului tragerea care a avut loc în urmă cu mai multe zile şi pe care se pare că Marius Lazăr nu o mai recunoaşte”, consideră Igaş. Mai mult, senatorul democrat-liberal crede că între membrii comisiei de negociere PSD+PC, relaţiile nu sunt cele mai bune. „Ceilalţi patru membri sunt nemulţumiţi de secretomania lui Lazăr, iar Sârbu va veni şi va îndrepta lucrurile în PSD Arad şi va recunoaşte tragerea făcută cu aprobarea celor de la PSD”, a mai arătat Traian Igaş. Deoarece lucrurile par a fi stabilite din perspectiva democrat-liberală, „nu văd de ce ar trebui să vină un reprezentant din afara localnicilor pentru a participa la negocieri”, spune Igaş. Astfel, este exclusă participarea la negocieri care să contrabalanseze prezenţa lui Ilie Sârbu.
 Constatările democrat-liberalilor, privind lipsa de armonie din PSD, îi contrariază pe social-democraţi. Marius Lazăr spune că nu poate fi vorba de aşa ceva, deoarece „mandatele de negociere a comisiei sunt validate de Biroul Coordonator. Avem acte scrise, avem un mandat prin care toţi membrii Comisiei sunt de-acord cu poziţia PSD”, spune Lazăr, amintind că social-democraţii s-au retras pentru consultări la un moment dat, în ideea găsirii unei concluzii comune privind mersul negocierilor. Deputatul Ciprian Luca, membru al comisiei, este însă mult mai radical. „Singura persoană nemulţumită este Gheorghe Falcă. Problema nu e la PSD, ci exclusiv la PDL unde unul e lider maxim, iar ceilalţi nu spun nimic. Ei au o problemă de orgoliu şi ar trebui să-şi rezolve problemele de la ei din partid. Este un blocaj intenţionat din partea PDL, pentru că ei şi-ar dori toate instituţiile. Eu nu ştiu dacă voi mai accepta să particip la negocieri din cauza comportamentului unor colegi din coaliţie care nu se pot abţine să nu jignească”, este replica lui Ciprian Luca faţă de cele spune de Traian Igaş.
 În concluzie, trebuie să aşteptăm un nou sfârşit de săptămână pentru a obţine clarificarea în acest subiect, ce ar însemna protocolul de colaborare semnat de cele două partide. Vineri, Ilie Sârbu şi Marius Lazăr vor fi la Timişoara, acolo unde vor participa la o întâlnire a liderilor PSD din zona de vest a ţării. Astfel, cei doi ar putea veni în Arad vineri seara sau în cursul zilei de sâmbătă.

Sursa: Observator.info

Autor: Lucian Cozma ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro