Stire

Funcţionarii arădeni mai au răbdare p?nă ?n aprilie, iar dascălii vor să-şi c?ştige drepturile ?n instanţă

17.02.2009 ⋅ 0 comentarii

Perioada următoare se anunţă plină de proteste din partea funcţionarilor publici, a medicilor de familie şi a cadrelor didactice. Dacă în Arad nu se ştie încă programul protestelor în capitală funcţionarii publici au ieşit deja în stradă, afirmând că vor continua seria grevelor de avertisment în 20 şi în 27 februarie. Medicii de familie au găsit şi ei o formă inedită de protest – aceştia şi-au propus să intre simultan în concediu.

La Arad, unde majoritatea funcţionarilor publici este afiliată sindicatului SED LEX, doar (aproximativ) 16 persoane aparţinând de Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici, protestele sunt amânate pentru luna aprilie – în cazul în care nu se va ajunge la un acord între sindicat şi Guvern. „Deocamdată membrii sindicatului nostru nu vor intra în grevă deoarece noi nu acţionăm împreună cu SNFP-ul. Vom respecta deciza luată – ca până în 15 aprilie să nu intrăm în nicio formă de protest. Atunci, dacă nu se va ţine seamă de cerinţele noastre, ne vom sfătui pentru a vedea care va fi următorul pas”, ne explică Tudor Gabor, liderul sindicatului din finanţe filiala Arad.
În ceea ce priveşte membrii sindicatului Sanitas, Arad, nici aici nu se întrevăd protestele – „Nu am primit nicio informaţie de la Bucureşti în privinţa unor manifestări legate de nemulţumirile salariale. Aşteptăm până în aprilie pentru a vedea ce se întâmplă cu salariile, iar dacă nu ni se va rezolva problema nu vom ezita să protestăm”, spune Delia Bonca, preşedintele sindicatului Sanitas, filiala Arad.
Sindicatul liber din Învăţământ a început deja o formă de protest. De această dată, Maria Buruc, liderul arădean, a hotărât ca acest „protest” să se facă prin intermediul justiţiei şi nu în stradă, cum se obişnuieşte. „Am considerat de cuviinţă să atacăm în instanţă – astfel am deschis proces pentru aplicarea Legii 221 unde cerem ca dosarul să fie înaintat Curţii Constituţionale în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate a prevederii articolului 1 din Ordonanţa 151/2008 şi completarea Ordonanţei 15 din 2008 privitoare la creşterile salariale care se vor acorda în 2008, personalului din învăţământ. Când avem răspunsul de la Curtea Constituţională vom obliga Guvernul să treacă la calculul şi la plata diferenţelor salariale neacordate”, spune Maria Buruc.
SLÎ a hotărât să meargă pe calea instanţei pentru că, apreciază sindicaliştii, România este un stat de drept şi legile trebuie aplicate. Demararea unei acţiuni de protest nu ar fi în favoarea dascălilor pentru că pe perioada grevei ei nu sunt plătiţi, iar acest moment nu este unul oportun pentru a pierde bani din salariu.
Dănuţ Ieneşescu, preşedintele Sindicatului Democratic din Învăţământ nu exclude posibilitatea unei greve, însă momentan se aşteaptă o decizie de la nivel naţional. Liderii sindicatelor aşteaptă clarificarea bugetului – dacă vor primi sau nu cei 6%  din PIB dar şi rezultatul negocierilor cu privire la contractul colectiv de muncă. „Deocamdată nu avem nicio informaţie clară de la Bucureşti. Când vom primi rezultatul şi vom vedea ce ni se oferă atunci ne vom informa membrii de sindicat şi dacă se impune vom protesta. Decizia nu ne aparţine nouă ci tuturor membrilor. Ca şi principală nemulţumire este neaplicarea legii privind mărirea salarială a cadrelor didactice – nu putem negocia pe procente această creştere deoarece ar însemna o ilegalitate. Nu mai putem accepta ca tot noi dascălii şi încă câteva domenii să fim sacrificaţi. Cum s-au găsit bani pentru diferite departamente, aşa ar trebui să găsească o soluţie şi pentru aplicarea legii noastre”, ne explică Ieneşescu. 

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro