Stire

Doar 150 de dascăli acordă, legal, meditaţii

19.02.2009 ⋅ 0 comentarii

În jur de 150 de persoane au declarat anul trecut la finanţe veniturile din meditaţii. Chiar dacă nu toţi dascălii care oferă meditaţii declară această activitate, numărul lor a crescut de aproape patru ori comparativ cu anul 2004. Un venit din meditaţii îl obţin şi studenţii care, încă din primul an, prestează asemenea servicii.

Unii părinţi îşi trimit copiii la meditaţii – în special pe cei care susţin în anul respectiv testări naţionale - de la începutul anului şcolar, iar alţii doar din al doilea semestru. Chiar dacă elevii ar trebui să acumuleze de la clasă cunoştinţele necesare, mulţi dintre ei au nevoie de ore suplimentare pentru a avea rezultate bune. Unii elevi susţin că alţi profesori le acordă note mai mici la clasă tocmai din cauză că nu au apelat la ei pentru pregătire suplimentară. Pentru a putea medita legal, la o anumită materie, dascălii ar trebui să declare aceste venituri la finanţe. Deoarece meditaţiile sunt reglementate de Codul Fiscal ca venituri realizate din activităţi independente, acestea se impozitează pe baza normelor de venit, iar nedeclararea acestora constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la doi la opt ani.
În municipiul Arad, 150 de persoane au declarat, în anul 2008 la Administraţia Finanţelor Publice a Municipiului Arad că acordă meditaţii. Cu siguranţă nu toate cadrele didactice care meditează elevii au şi declarat activitatea, numărul este destul de îmbucurător ţinând cont că în 2004 doar 38 de persoane erau înregistrate în Arad cu aceste venituri, cea mai importantă creştere înregistrându-se în 2005 când numărul meditatorilor aproape s-a triplat, ajungând la 108.
Lunar dascălii căştigă cel puţin echivalentul unui salariu, o şedinţă variind între 25 de lei până la 50-60 de lei, în funcţie de materie, cele mai scumpe fiind Engleza, Limba română, Matematica şi Fizica. Părinţii sunt dispuşi să îşi dea copiii la ore suplimentare plătite doar pentru a obţine un loc cât mai bun, în clasa a V-a, la licee sau o medie mare pentru admiterea la facultate.
„În mod normal copiii noştri ar trebui să înveţe tot ce este necesar la şcoală şi nu să fie nevoie să îi medităm. Pe vremea noastră nici nu se punea problema de a merge la meditaţii. Nici nu ştiam de aşa ceva. Acum trebuie să îl medităm la majoritatea materiilor, în special la cele la care susţine examenul de Bacalaureat. Eu îmi trimit băiatul la Matematică şi la Fizică. Este foarte scump şi ne descurcăm destul de greu dar viitorul său este foarte important”, ne spune Elena, părintele unui copil din clasa a XI-a.

Studenţii meditează pe bani puţini
O alternativă ar fi trimiterea copilului la un meditator student. Dacă răsfoim ziarele sau căutăm pe internet putem vedea că oferta este foarte largă şi diversificată. Încă din primul an de facultate, studenţii se oferă să mediteze pentru 15-25 de lei elevii din clasele primare sau gimnaziale. La aceste servicii apelează şi unii elevi de liceu, în special la studenţii pe care îi cunosc deja, însă părinţii nu prea au încredere în cunoştinţele lor şi preferă să îi trimită la profesori cât mai renumiţi. Un anunţ dintr-un ziar arădean, dat de un student sună cam aşa: „Student la Facultatea de Engleză, meditez elevi de gimnaziu şi liceu la Limba Engleză pentru 15 lei şedinţa. Prezint disponibilitate pentru deplasarea la domiciliul persoanei interesate. Relaţii la tel.:...”  
Studenţii nu au parte doar de elevi la meditaţii ci şi de persoane mai în vârstă care doresc să înveţe în special limbi străine (Engleza, Germana sau Italiana) deoarece doresc să plece în străinătate pentru a-şi găsi un loc de muncă.

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro