Stire

A introdus pe piaţa rom?nească cereale din Ungaria, de peste 300 de mii de euro, fără să declare la finanţe

19.02.2009 ⋅ 0 comentarii

O firmă pecicană este cercetată pentru săvârşirea de multiple infracţiuni: fals intelectual, omisiunea – în tot sau în parte – a evidenţierii în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; pentru stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat.

Comisarii Gărzii Financiare au efectuat un control operativ inopinant la o firmă cu sediul în Pecica. Aceştia au constatat că firma nu funcţionează la sediul social declarat, unicul asociat s-a retras din firmă şi a cesionat toate părţile sociale unui cetăţean maghiar care acum achiziţionează cereale din spaţiul comunitar.
„Am început să verificăm achiziţiile intracomunitare efectuate de societate şi am constatat că în prima jumătate a lunii octombrie 2008 s-au efectuat achiziţii de cereale, provenite din spaţiul intracomunitar, mai precis Ungaria, achiziţii pe care în parte, respectiv începând din trimestrul al patrulea al anului trecut nu au fost înregistrate în contabilitate, nefiind astfel declarate la organul fiscal”, ne explică Sorin Cirţi, comisar şef al Gărzii Financiare Arad. 
Administraţia Finanţelor Publice din Pecica a confirmat constatarea comisarilor, unde, pentru al patrulea semestru nu exista depusă nicio declaraţie de impozite şi taxe, nici declaraţia recapitulativă privind achiziţiile şi livrările de bunuri intracomunitare. Totuşi, din fotocopiile documentelor prelevate cu ocazia verificărilor anterioare efectuate de echipe de control din cadrul Gărzii Financiare Arad, cât şi din informaţiile furnizate de comisarii aflaţi în punctele de trecere a frontierei pentru monitorizarea achiziţiilor intracomunitare a rezultat că operatorul economic verificat a desfăşurat constant activitate de achiziţionare de cereale din Ungaria, de la diverşi furnizori.
Se pare că  societatea a introdus din achiziţii intracomunitare nedeclarate, din Ungaria, pe piaţa naţională cantitatea de 3.386 de tone de porumb în valoare de peste 300 de mii de euro, respectiv 1.166.795 de lei noi. De asemenea în al patrulea trimestru din 2008 toate aceste bunuri provenite din achiziţii intracomunitare, în mod cert au fost livrate ulterior, cu sau fără documente, fără ca impozitele şi taxele datorate să fie evidenţiate în contabilitate şi drept urmare nu au fost declarate cu scopul sustragerii de la plata acestora.
„Bănuielile noastre au fost confirmate pe de o parte prin faptul că nici obligaţiile fiscale aferente trimestrului trei, deşi au fost declarate parţial, nu au fost plătite, iar pe de altă parte pentru că firma a fost premeditat înfiinţată şi activată în acest scop, întrucât până la data prezentului control părţile sociale au fost cesionate în totalitate de către o altă persoană, cetăţean străin”, spune Cirţi. 
Prejudiciul minim estimat la bugetul de stat se ridică la 310.849 lei, reprezentând TVA-ul şi impozitul pe profit. Comisarii Gărzii au trimis nota de constatare Direcţiei generale de Finanţe Arad pentru stabilirea obligaţiilor fiscale şi organelor de cercetare penală pentru luarea măsurilor de începere a cercetărilor pentru mai multe infracţiuni.

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro