Stire

UTA: Grupul Vaczi, cu ajutoare dinspre Consiliul Judeţean, ?ncearcă o salvare de moment, dar banii tot n-au apărut

20.02.2009 ⋅ 0 comentarii

Proiectul foştilor jucători şi conducători ai UTA-ei care şi-au propus să ţină în viaţă clubul fanion al Aradului, în ciuda colapsului în care se află, este în derulare. Despre şansele de rezolvare a situaţiei e prematur să discutăm, dar probabil că în câteva zile, cel târziu la începutul săptămânii viitoare, vor apărea comunicări oficiale vizavi de ceea ce s-a încercat şi ce s-a putut rezolva.
 
Întâlniri, discuţii, planuri...
Cert este că, în această săptămână, foştii jucători, grupaţi în jurul lui Gheorghe Vaczi, au fost activi. La începutul săptămânii, a avut loc o primă întâlnire cu preşedintele Consiliului Judeţean Arad, în cadrul căreia nu s-a întâmplat nimic deosebit, în afara unei treceri în revistă a situaţiei curente. Miercuri după-amiază a sosit şi Mircea Petescu din Olanda, astfel că în cursul serii a avut loc o nouă întâlnire cu Nicolae Ioţcu.
S-a pus la punct un plan de acţiune, care, din punct de vedere teoretic, este firesc, însă reuşita lui depinde de resursele financiare care se vor găsi pentru UTA. În cursul dimineţii de joi, grupul foştilor utişti, completat cu Nicolae Chiş, ca reprezentant al autorităţilor locale, şi-a reluat activitatea.

În acţiunea de salvare, Nicolae Bara şi Sandu Ion redevin importanţi
Ce se urmăreşte? În baza unor speranţe legate de acordarea unui sprijin de ordin financiar pentru UTA, din partea unor societăţi comerciale necunoscute încă, se încearcă reducerea datoriilor clubului arădean şi o sensibilizare a jucătorilor care au devenit recent liberi de contracte, tot pentru diminuarea datoriilor.  
Datoriile clubului UTA sunt de 2,2 milioane de euro. Practic, această sumă a blocat activitatea grupării arădene şi, datorită ei, Bătrâna Doamnă riscă să fie scoasă din competiţie. Cum poate fi redusă această datorie de 2,2 milioane de euro? Numai prin intermediul foştilor finanţatori, Nicolae Bara şi Sandu Ion, care au mai au în club creditări în valoare de câteva sute de mii de euro. Presupunând că vor accepta să renunţe la banii pe care îi mai au în club, mai ales că în trecutul apropiat au renunţat la 1,5 milioane euro (Sandu Ion), respectiv 5,2 milioane euro (Nicolae Bara), datoria totală a Bătrânei Doamne ar urma să ajungă la ceva peste un milion de euro. Dacă s-ar întâmpla ca Nicolae Bara şi Sandu Ion să accepte să renunţe la banii pe care îi mai au, sub formă de creditare, în club, cu datorii mai mici, se speră ca UTA să devină mai tentantă pentru potenţiali investitori, cu toate că în afara de brand, copii şi juniori şi suporteri nu mai are nimic.

Sensibilizarea jucătorilor deveniţi recent liberi de contracte - un nou pas important
De ce este nevoie de sensibilizarea foştilor jucători, deveniţi liberi de contracte recent? În primul rând pentru că din cauza unora dintre ei, UTA n-a fost programată pentru meciul cu FCM Târgu Mureş din prima rundă a returului. Ar fi nevoie de acordul acestora, pentru a se risipi una din cele trei neprogramări care s-au dictat împotriva UTA, dar pentru acest capitol trebuie sensibilizat şi clubul Steaua sau fostul director Marian Spiru. S-a purtat deja o discuţie cu Valeriu Argăseală, preşedintele clubului Steaua, legată de obţinerea unui nou termen de plată a datoriei în valoare de 219.000 euro, a fost contactat şi Lăcătuş, însă n-a apărut un acord în acest sens.
În plus, sunt necesare acordurile nu doar a jucătorilor din cauza cărora UTA este neprogramată, ci ale tuturor fotbaliştilor plecaţi recent de la club, deoarece datoriile către ei (sub forma a patru sau cinci salarii, după caz) sunt de aproximativ 550.000 de euro. Grupul de iniţiativă, care se străduieşte să aducă acum Bătrâna Doamnă pe linia de plutire, intenţionează să negocieze cu toţi foştii jucători, cărora să le promită sume mai mici din totalul datorat, în schimbul renunţării la bani, dar şi negocieri pentru noi contracte cu cei dispuşi să revină la UTA. Se urmăreşte aşadar, pe lângă deblocarea la Federaţia Română de Fotbal a echipei arădene şi o nouă reducere a datoriei totale, în condiţiile în care doar spre foştii jucători ar trebui făcute plăţi de aproximativ 500.000-600.000 de euro. Totul depinde însă, dincolo de atitudinea foştilor finanţatori, a foştilor jucători, conducători sau cluburi, şi mai ales de existenţa unor bani, care să permită „grupului Vaczi” să acţioneze, să discute, să promită. Grupul speră doar că vor exista fonduri, însă rămâne de văzut dacă se vor şi găsi, deoarece la UTA ultimilor ani, toate planurile au sunat bine, până la... bani.

Bara, invitat la Arad
De asemenea, în cursul zilei de ieri, grupul de iniţiativă a reluat legătura cu Nicolae Bara, care a fost invitat la Arad pentru sfârşitul acestei săptămâni. De Nicolae Bara este nevoie pentru a-l determina să renunţe la banii pe care îi mai are în club, dar mai ales pentru a-şi oficializa ieşirea din cadrul asociaţiei sportive FCM UTA Arad. Prin ieşirea oficială a lui Nicolae Bara şi a colegilor săi din Frigotehnica din cadrul clubului, alte persoane vor beneficia de putere de decizie în cadrul clubului. Interesant, nu s-a vehiculat numele niciunui membru al grupului Vaczi pentru noua structură a Comitetului Director, ci doar consilieri şi oameni de afaceri, ceea ce dă de gândit şi lasă loc interpretărilor.
Probabil că Nicolae Bara va accepta, atât să renunţe la banii pe care-i mai are în club, cât şi la locurile din Comitetul Director al AS FCM UTA Arad. Cu toate acestea, eventualele schimbări în structura de conducere a grupării arădene ar trebui condiţionate, măcar de un angajament prin care noua conducere care ar urma să fie investită să nu târască UTA în fuziuni ori alte şmecherii legale neonorante, episodul Salonta fiind suficient.

Sursa: Observator.info

Autor: Sebastian Şiclovan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro