Stire

Peste 40 de oameni fără locuinţă sunt refugiaţi la Adăpostul de noapte de pe strada Decebal

23.02.2009 ⋅ 0 comentarii

La Adăpostul de noapte de pe strada Decebal sunt înscrişi în prezent un număr de aproximativ 40 de oameni, predominând bărbaţii.
Capacitatea maximă a centrului este de 50 de locuri, însă pe timpul iernii, sunt şi perioade în care solicitările sunt mai mari, atunci oamenii fiind nevoiţi să doarmă în paturi improvizate. „Nu putem să-i lăsăm sub cerul liber, iar la noi poate veni oricine”, spune Dorina Szeplaki, asistent social.
Categoriile care beneficiază de serviciile centrului sunt cu preponderenţă oamenii care îşi pierd locuinţele din diferite motive : au rămas fără casă în urma divorţului sau  prin acumularea unor împrumuturi mari, nu au reuşit să le mai achite.

„Cei mai mulţi sunt oameni care au avut în trecut o locuinţă. Vin şi oameni ai străzii, dar nu reuşesc să se acomodeze şi renunţă. Aici fiecare om are o poveste de viaţă destul de tragică”, mai spune  Dorina Szeplaki.
La centru oamenii beneficiază de masă, asistenţă medicală primară, consiliere socială şi psihologică. De asemenea, primesc medicamente gratuite, haine şi sunt ajutaţi de angajaţi la întocmirea actelor, în special la întocmirea dosarului pentru venitul minim garantat, precum şi la întocmirea dosarului pentru pensionare sau pentru internare la căminul de îngrijire şi asistenţă.
Aici, oamenii primesc sprijinul şi sfaturile de care au nevoie în rezolvarea tuturor problemelor pe care le au.
În cazul în care persoana care solicită serviciile centrului nu beneficiză de acte, trebuie să depună o cerere pe propria răspundere că acestea au fost pierdute şi poate fi primită la centru.
„Oamenii pot sta şi peste zi aici, dar în mare majoritate cei care sunt înscrişi la noi muncesc, aşa că vin la centru seara. Cei care stau şi pe perioada zilei au diferite activităţi: citesc presa, joacă rummy, cărţi, se uită la televizor”, declară Dorina Szeplaki.
La Adăpostul de noapte vin atât persoanele tinere, cât şi cele mai în vârstă, în prezent la centru vârsta minimă fiind de 20 de ani, iar vârsta maximă este de 76 de ani. În special, tinerii muncesc, iar pensionarii sunt cei care îşi petrec majoritatea timpului aici.
Persoanele din centru provin din diferite medii sociale: sunt care au 8 clase, liceul sau chiar facultatea terminată. „Avem un caz, care a fost la noi în trecut, a reuşit să-şi rezolve problemele, dar între timp problemele au revenit şi s-a întors la noi”, spune asistentul social al centrului.
Personalul se implică în problemele pe care oamenii le au, iar atunci când e cazul îi ajută să-şi găsească un loc de muncă. „Căutăm prin ziare, la mica publicitate, ne interesăm la Forţele de Muncă şi încercăm să-i ajutăm cum putem”, spune Dorina.
Comparativ cu alţi ani numărul persoanelor care vin la Adăpostul de noapte a rămas constant, singura excepţie în care acesta creşte fiind perioada de iarnă.
„Am avut cazuri în care am avut familii cu copii care au venit la noi. Momentan nu mai avem astfel de cazuri, dar cei pe care i-am avut au primit locuinţe sociale. Anul trecut am avut trei cazuri, iar acum doi ani am avut familii care au primit locuinţe de la ANL”, a încheiat Dorina Szeplaki, asistent social.

Sursa: Observator.info

Autor: Nicoleta Boşnigeanu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro