Stire

Vasile Blaga a venit la Arad pentru a semna proiectul de 13 milioane de euro pentru reabilitarea centrului vechi

01.03.2009 ⋅ 0 comentarii

Vasile Blaga, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, a fost ieri prezent la Arad pentru a semna contractul de finanţare pentru proiectul „Reabilitarea Centrului Istoric Vechi al Municipiului Arad.

Ceremonia de semnare a contractului de finanţare pentru proiect, din cadrul Programului Operaţional Regional 2007 – 2013, a avut loc în Sala Festivă a Palatului Administrativ, unde s-au aflat şi consilieri municipali, parlamentari arădeni, primarul Aradului, preşedintele Consiliului Judeţean, prefectul, Director general al ADR Vest (Sorin Maxim) şi funcţionari din instituţiile amintite. Valoarea totală a proiectului este de 58.782.000 de lei, dintre care 44.737.500 de lei reprezintă valoarea solicitată pentru realizarea proiectului.

Proiectul are în vedere creşterea atractivităţii turistice a Municipiului Arad şi a judeţului, prin reabilitarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural – istoric şi modernizarea infrastructurilor conexe. Proiectul presupune lucrări de execuţie la sistemul rutier, lucrări la reabilitare a Podului Traian, a utilităţilor conexe (reţea canalizare, reţea alimentare cu apă, iluminat public), precum şi lucrări la clădirea Preparandiei, clădire istorică din centrul oraşului Arad.

Consiliul Local al Municipiului Arad îşi propune să crească numărul turiştilor veniţi să viziteze Aradul, precum şi numărul vizitatorilor Muzeului Tematic al Preparandiei Romane, ca urmare a realizării acestei investiţii, la care primăria participă cu 2% din valoare.
Abia peste câţiva ani vor fi văzute rezultatele, pentru că întocmirea documentaţiei durează 6 luni, la care se adaugă licitaţia şi 37 de luni de execuţie a lucrărilor.
Gheorghe Falcă a subliniat faptul că studiul pentru acest proiect a fost aprobat foarte greu în mandatul trecut de către consilieri, însă, aşa după cum a afirmat şi el, acum este mult mai uşor. „Pentru istoria Aradului contează foarte mult. Sperăm să punem în practică şi alte proiecte, iar centrul istoric al Aradului să arate peste câţiva ani altfel. Trebuie să avem grijă şi de traseul Biserica Roşie - malul Mureşului şi de asemenea Faleză - Alfa - Podul „Traian”, a declarat primarul municipiului.
Vasile Blaga, care cu câteva zile în urmă a semnat contracte de 60 de milioane de euro pentru proiecte de infrastructură în Suceava, Neamţ şi Botoşani, a declarat că anul acesta, an de criză şi pentru România, Guvernul a alocat cel mai mare buget pentru investiţii, 20% din sumele disponibile. „Vrem să dăm de lucru firmelor din construcţii în această perioadă grea!”, a spus ministrul, care cu această ocazie a rememorat momentele din tinereţea sa, petrecute la Arad. A făcut chiar o glumă, spunând că „Ghiţă” a petrecut mai puţin timp în Arad decât el.

Străzile vizate
Perimetrul studiat în cadrul proiectului este delimitat de Calea Romanilor - str.Tribunul Dobra – str. Cozia – str. Paul Chinezul – str. Preparandiei – Piaţa Sârbească  - până la splai Toth Şandor (malul Mureşului).
Străzile reabilitatate în cadrul proiectului “Reabilitare centru istoric vechi” ( 26.550 mp carosabil, 10 254 mp trotuare, linie tramvai 1 895 m, reţele de apă, canalizare, iluminat public etc): Dornei, Preparandiei, Mucius Scaevola, Cuza Vodă, Heim Domokos, Florilor, Tribunul Dobra (parţial), Cozia, Paul Chinezu, Toth Şandor, Patriei, Olimp.
În paralel cu implementarea proiectului finanţat din fonduri structurale, celelate străzi din perimetrul delimitat de Calea Romanilor  - str. Tribunul Dobra -  Cozia - Paul Chinezul - Preparandiei – Piaţa Sârbească - până la splai Toth Şandor (malul Mureşului), vor fi reabilitate în aceeaşi perioadă din fonduri ale bugetului local.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro