Stire

Căminul social - o rampă de lansare pentru tinerii dezinstituţionalizaţi

03.03.2009 ⋅ 0 comentarii

Căminul social pentru tineri, de pe strada Conduraşilor, a luat fiinţă în urmă cu 5 ani şi de-atunci funcţionează fără probleme. La început a fost destul de greu deoarece nu exista căldură şi nici gaz. Treptat, centrul s-a dezvoltat, iar în prezent sunt 8 apartamente cu 3 camere şi 9 garsonire în perfectă stare. Tinerii sunt supravegheaţi în permanenţă şi în acelaşi timp consiliaţi şi ajutaţi. 

Căminul are ca obiectiv sprijinirea în integrarea socială, formarea de deprinderi practice, abilităţi sociale şi asumarea responsabilităţilor tinerilor care provin din instituţii de ocrotire. Căminul oferă cazare temporară de până la 3 ani şi ajutor pentru integrarea socială a tinerilor prin sprijin material, îndrumare în vederea orientării profesionale şi găsirea unui loc de muncă precum şi prin organizarea de diverse programe de intervenţie educativ-formative.
Centrul se adresează tinerilor dezinstituţionalizaţi din municipiul şi judeţul Arad şi are 51 de beneficiari. Peste 45 de beneficiari sunt încadraţi în muncă, cu contracte de durată nedeterminată, ori îşi continuă studiile la diferite instituţii de învăţământ superior. Beneficiarii cu capacitate de muncă redusă beneficiază de pensii şi sunt implicaţi în munci administrative în cadrul Căminului şi în împrejurimi.
„Noi ţinem legătura cu întreprinderile unde ei lucrează, dar şi cu Forţele de Muncă în vederea angajării celor care nu au un loc de muncă sau şi-au pierdut slujba în urma disponibilizărilor. Meregem cu ei la bursele locurilor de muncă sau îi înscriem la cursurile pentru recalificare. Însă nu am avut niciodată probleme cu ei, sunt copii cuminţi, ascultători, muncitori şi conştiincioşi. Cu toţii fac economii şi chiar au reuşit să-şi achiziţioneze pe parcurs mobilier”, spune Ana Dan, consilier Cămin social Arad.
După trecerea celor
3 ani, tinerilor li se atribuie o locuinţă de către Consiliului local al municipiului Arad, iar în prezent personalul este implicat în realizarea dosarelor pentru primirea locuinţelor de la ANL sau a celor sociale.
„În 2002 am primit 5 locuinţe sociale, în 2007 am avut doi tineri care au beneficiat de ele, iar în 2008 o locuinţă socială. Aşteptăm şi anul acesta rezultate bune”, spune Ana Dan, consilier.
Tinerii care ajung aici provin din centrele din Arad, Sântana, Ineu, Şiria şi Beiuş. Aici găsesc o a doua familie, iar unii dintre ei reuşesc să ajungă departe în viaţă.
„Toţi tinerii pot face economii pentru că nu plătesc chiria, iar la întreţinere plătesc doar două treimi, restul cheltuielilor fiind suportate de direcţie. În cazul celor şomeri sau cu pensie de handicap, plătesc doar o parte, iar două treimi direcţia. Celor care au rămas fără loc de muncă le sunt plătite cheltuielile în întregime. De sărbători primesc alimente: făină, ulei, zahăr sau diferite cadouri. În acest fel sunt ajutaţi foarte mult”, spune Maria Roşu, administrator Cămin social Arad.
La cămin există şi un regulament pe care tinerii trebuie să-l respecte: între 00.30 şi 5.30 uşa este închisă şi nu au voie să primească persoane străine în apartament. De asemenea, trebuie menţinută curăţenia în apartamente şi este strict interzisă introducerea băuturilor alcoolice în cămin.

Sursa: Observator.info

Autor: Nicoleta Boşnigeanu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro