Stire

Ambasadorul Ungariei ?n Rom?nia: ?Şi la noi au fost scandaluri şi probleme de corupţie legate de construcţia autostrăzilor?

06.03.2009 ⋅ 0 comentarii

Ambasadorul Ungariei în România, Excelenţa Sa, Füzes Oszkár, a fost ieri prezent la Arad pentru a se întâlni cu oficialităţile. Au avut loc întâlniri cu prefectul Aradului, cu preşedintele Consiliului Judeţean, dar şi cu primarul municipiului.

S-a discutat, în principal, despre dezvoltarea transfrontalieră şi despre proiectele finanţate din bani europeni pe care Aradul le poate accesa pe bază de proiecte, împreună cu localităţi de graniţă din Ungaria.
„Este vorba despre o regiune periferică aflată în centrul dezvoltării. Situaţia geostrategică a Aradului s-a îmbunătăţit foarte mult în ultima vreme. Se poate crea aici un centru european foarte important”, a apreciat Excelenţa Sa. Ambasadorul Ungariei a afirmat totodată că Aradul va ieşi triumfător din această criză economică, având în vedere faptul că va primi bani nerambursabili pentru proiecte.
Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a amintit de parteneriatele cu judeţul Békés, pe care Aradul le întreţine. În timpul întâlnirii de la primărie s-a punctat aspecte economice, s-a discutat despre relaţionarea politică, dar şi despre comunitatea maghiară din Arad.
Subiecte importante de discuţie au fost autostrada Arad-Nădlac şi conducta de gaz Arad-Szeged. Partea română se află în întârziere în ceea ce priveşte partea sa de autostradă, prezentându-se doar la nivel de studiu de fezabilitate. Se pare că ceea ce întârzie desfăşurarea activităţii este blocajul conductelor de petrol ale Petrom, din zona Pecica. În ceea ce priveşte conducta de gaz, partea română stă bine, acesta fiind unul dintre cele mai importante obiective ale României. Conducta va rezolva situaţiile din timpul unor eventuale crize de gaz.
Din punct de vedere al comunităţii maghiare din Arad, nu sunt niciun fel de probleme, existând în continuare activităţi culturale şi investiţii în educaţie.
Ambasadorul Ungariei le-a transmis autorităţilor române că, în privinţa autostrăzilor, constructorii maghiari le stau la dispoziţie şi că este conştient că autostrăzile generează situaţii „ciudate”, deoarece chiar şi în Ungaria lucrurile s-au mişcat greu în această privinţă, cu scandaluri şi procese de corupţie.
În acest moment, 264 de milioane de euro sunt disponibili pentru proiectele transfrontaliere, iar Aradul a depus şi el 4, unul dintre acestea având valoarea de 400.000 de euro şi cuprinde un studiu de trafic pentru localităţi de graniţă din ambele ţări. Se lucrează, de asemenea, la găsirea unei soluţii pentru problemele transportatorilor români.
La finalul întâlnirii cu presa, Füzes Oszkár a dezvăluit un „secret de stat”: Ungaria va înfiinţa un consulat şi la Arad, la fel ca şi la Timişoara, râmâne de stabilit persoana care va primi mandatul.

Sursa: Observator.info

Autor: Dana Mirea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro