Stire

Grădişte, un cartier cu trotuare sfăr?mate, gropi şi noroi la tot pasul...

07.03.2009 ⋅ 0 comentarii

Deşi există străzi în Grădişte care arată decent, majoritatea nu au fost reabilitate, fiind pline de gropi, bălţi şi noroi, spre disperarea celor care locuiesc în zonă, care speră că vor beneficia şi ei într-o zi de trotuare, treceri de pietoni şi asfalt.
 
Trotuare inexistente
După cum au mărturisit cei care locuiesc pe străzile Petru Rareş,  Dimitrie Cantemir, Toporaş şi Ardealului se pare că nu au avut niciodată parte de drum asfaltat ci, sunt nevoiţi să circule prin noroaie şi bălţi (când plouă) şi prin „cratere” (pe timp de vară). Pe strada petru Rareş, circulaţia pietonală se realizează mai mult pe şosea, laolaltă cu maşinile. Mai mult decât atât, pentru a soluţiona această problemă, câţiva dintre cei care locuiesc pe strada cu pricina şi-au turnat ciment în faţa caselor, pentru a avea un trotuar cât de cât decent, pe banii lor, acum mai bine de un an. Aceeaşi problemă există şi în faţa şcolii şi a grădiniţei din cartier, unde cei care au drum în zona respectivă, pur şi simplu fac slalom printre bălţi şi murdăria de pe străzi. Nici cu liniile de tramvai sau cu şoseaua nu se prea pot mândri cei care stau în Grădişte, având în vedere starea avansată de degradare în care se află, se pare că nu au fost reabilitate de foarte mulţi ani.

Podul Grădişte-într-o stare avansată de degradare
Oamenii care vor să coboare de pe Podul Grădişte spre strada Petru Rareş îşi cam pun viaţa în pericol, dat fiind faptul că nu există trotuare, treceri de pietoni sau marcaje, şi noroaiele s-au revărsat până pe carosabil, încât pietonii sunt nevoiţi să facă slalom printre maşinile care trec în viteză prin zonă, pentru a ajunge la destinaţie. O altă problemă, dureroasă pentru persoanele din Grădişte, este că scările pe care se coboară de pe pod sunt sfărâmate, copiii care circulă pe acolo fiind astfel nevoiţi să coboare pe unde pot, riscându-şi serios viaţa. Se vede clar că nu a fost reabilitat de foarte mulţi ani, dacă stăm să ne gândim că deja se văd tijele metalice şi că bucăţi mari din pod cad în fiecare zi, acesta aflându-se într-o stare foarte proastă.

În faţa Cimitirului Evreiesc
Deşi este considerat ca fiind unul dintre cele mai importante cimitire din ţară, Cimitirul Evreiesc din Grădişte, nu se află într-un loc cu care să se poată mândri cineva. Noroiul şi bălţile gigantice fac drumul spre intrarea în cimitir să fie impracticabil. La aproximativ 30-40 de metri sunt mormane de pământ şi gunoaie, postate la geamurile caselor oamenilor care locuiesc în zona respectivă, mai precis pe strada Toporaş, de mai bine de o lună, pe motiv că, în urma realizării canalizării în altă parte nu puteau fi depozitate. „Ar fi bine să vină să ducă pământul şi mizeriile aruncate aici. Nu e groapă de gunoi în faţa geamurilor noastre. Ies pe balcon şi am această privelişte, de ceva vreme încoace. Mai bine ar face un loc de joacă pentru cei mici decât să lase aşa mizeria aruncată, încurajându-i şi pe alţii să arunce aici gunoiul. Au promis că într-o zi o să le ducă de aici dar degeaba”, spune Ioan Scrob.
 
 
Localnicii de pe strada Ardealului se tem să nu se dărâme casele din cauza lucrărilor efectuate la staţiade pompare din zonă
Pe strada Ardealului s-a construit, în anul 2000, fără acordul scris al celor care locuiesc în zonă, o staţie de pompare. „Nu ne-a cerut nimeni acordul pentru a face astfel de lucrări aici. Când au cerut aprobare, cei de la Apă-Canal au spus că e doar pentru canalizare, nu şi pentru o staţie de pompare”, spune revoltat Ernest Nagy. În urmă cu trei săptămâni, oamenii s-au trezit cu nişte excavatoare în faţa caselor care au început să spargă pământul, pentru că, după spusele locuitorilor, lucrările realizate acum 8 ani şi ceva au fost de proastă calitate, motiv pentru care pământul s-a surpat, creându-se în zonă„vulcane” de 3-4 metri. „Odată era să mă iau la bătaie cu toţi cei care lucrează aici. Mi s-au crăpat pereţii casei şi soţia mea a ieşit afară plângând de teamă să nu ni se dărâme casa”, mărturiseşte domnul Nagy. La fel de necăjit este şi Petru Chirilă, care spune că ajuns în faza în care nu mai poate să îşi deschidă poarta din cauza pământului care o blochează. „Sunt bătrân şi nu mă bagă nimeni în seamă dar cel mai frică mi-e să nu se dărâme casa pe mine. Dacă aţi şti cum se mişcă tot când încep să lucreze. E groaznic”.

Locuri de joacă... de unde?
Există în Grădişte câteva locuri care ar putea fi amenajate foarte frumos şi cu uşurinţă pentru a fi folosite de copii, sau chiar sub forma unor părculeţe. Dacă şi-ar da cineva interesul nu cred că ar fi atât de dificil să se asfalteze, sau doar să se astupe gropile cu pietriş şi să se construiască nişte bănci, pentru cei care locuiesc în cartier sau, pur şi simplu, mai ales că acum se apropie sezonul cald, pentru cei care trec prin zonă şi vor să se oprească pentru o clipă acolo.

Împărţirile pe zone îi nemulţumesc pe oamenii din Grădişte, care spun că acum plătesc mai mult impozitul
În urmă cu aproximativ un an, oamenilor din cartier li s-a spus că nu vor creşte impozitele dar, între timp, li s-a pregătit o altă „surpriză”. S-au făcut nişte împărţiri zonale prin care, vrând sau, mai bine zis, nevrând, oamenii s-au văzut nevoiţi să scoată din buzunar bani mai mulţi pentru impozit. „Strada Ardealului era înainte considerată Zona C, pentru ca acum să ni se spună că locuim în Zona B, motiv pentru care am plătit cu 1,6 milioane mai mult la impozit”, spune supărat Ernest Nagy. Şi strada Petru Rareş este considerată Zona A, ceea ce înseamnă că ar trebui să ofere celor care locuiesc acolo condiţii civilizate, care, oricum, sunt necesare în orice cartier: asfalt, trotuare şi treceri de pietoni, ceea ce nu se prea întâmplă în momentul de faţă, dacă stăm să ne gândim la noroiul, gropile, lipsa trotuarelor, a tomberoanelor şi a semafoarelor din zonă.

Sursa: Observator.info

Autor: Corina Huţan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro