Stire

ACTUALIZARE - UTA, din nou ?n criză: situaţia s-a retensionat!

16.03.2009 ⋅ 0 comentarii

UTA este condamnată în continuare să traiască periculos, aşa cum a făcut-o în ultimele luni. Lucrurile nu sunt deloc clare, nici în acest moment, în privinţa clubului fanion al Aradului, iar următoarele ore vor putea (sau nu) să clarifice situaţia.

Deşi a fost salvată în ultima clipă de omul de afaceri Sandu Ion şi îngrijită în paralel şi de oficialităţile locale, UTA poate să arunce oricând prosopul. Pare o glumă proastă, mai ales acum după ce s-a format, cât de cât, un lot de jucători şi a apărut o primă victorie frumoasă, care i-a atins direct în suflete pe suporteri, dar lucrurile sunt grave. Evident, în joc sunt tot datoriile vechi.

Imediat după succesul de sâmbătă, contra Minerului Lupeni, lucrurile s-au complicat serios în curtea Bătrânei Doamne. Sâmbătă după-amiază şi seara şi duminică, pe tot parcursul zilei, oficialii clubului, reprezentanţi ai autorităţilor locale, finanţator au zburat dintr-o întâlnire în alta, dintr-o şedinţă în alta. O diferenţă în plus, incertă, de circa 300.000 de euro, în dreptul datoriilor, blochează în acest moment lucrurile şi îl poate determina pe omul de afaceri Sandu Ion să oprească injecţiile de capital. De asemenea, acesta, deşi a pierdut deja circa 300.000 de euro (plătind datorii care au blocat activitatea) şi a oferit UTA-ei antrenori, jucători şi conducere, nu pare dispus să rămână singur în ceea ce priveşte finanţarea viitoare, atât pentru activităţile curente, cât şi pentru acoperirea restului datoriilor (circa 500.000 euro). Ori joacă extrem de dur în raport cu autorităţile locale, în ideea de-a nu reprezenta singura sursă de bani pentru club, ori, într-adevăr, în foarte scurt timp, cade întreaga construcţie din ultimele zile a Bătrânei Doamne. Un răspuns e greu de intuit deocamdată, dar îl vom afla repede, mai ales că luni UTA ar trebui să efectueze plăţi în valoare de 170.000 de euro, pentru a preîntâmpina viitoare blocaje. Cert este, deocamdată, că situaţia s-a retensionat, şi încă grav, dar ar fi extrem de păcat ca totul să dispară într-un moment în care Bătrâna Doamnă a demonstrat că are o echipă foarte frumoasă.

ACTUALIZARE

- De unde diferenţele în plus la capitolul datorii, care au generat tensiunile?

- Printre documentele clubului s-au descoperit acte expediate de cluburile Tottenham şi Belenenses, care solicită bani, reprezentând grilele de formare ale jucătorilor Edson şi Simao. E greu de înţeles de ce UTA ar trebui să plătească asemenea grile şi nici nu există certitudinea că grupările respective au motive întemeiate şi regulamentare să ceară acei bani. Cert este că doar simpla posibilitate ca UTA să fie nevoită, la un moment-dat, să plătească, a complicat lucrurile.

- De unde provine nehotărârea lui Sandu Ion?

- În urma discuţiilor, cu uşile închise, purtate sâmbătă şi duminică, a rezultat clar ce şi-a asumat omul de afaceri arădean: ca UTA să se deblocheze şi să existe. Nu şi-a asumat calitatea de finanţator unic şi nici nu şi-o doreşte pe cea de proprietar. Şi-a asumat deblocarea echipei, pe care a realizat-o, a oferit jucători şi antrenori, şi-a asumat plata salariilor acestora, dar fără a avea pretenţia de-a fi proprietarul clubului. Aceste lucruri nu s-au anunţat public până acum, dar au rezultat limpede în cadrul discuţiilor de sâmbătă şi duminică. În acest context, e destul de ce clar de apar probleme serioase şi grave, într-un moment în care situaţia ar trebui să se calmeze.

- De câţi bani ar fi nevoie în următoarea perioadă?

- Pentru plata foştilor este nevoie de 170.000 de euro. Ca suma să nu crească, având în vedere că s-au purtat negocieri cu foştii jucători, banii trebuie achitaţi luni. Dacă nu se plătesc luni, suma se dublează. De asemenea, există datorii de circa 200.000 de euro către stat plus aproximativ 170.000 de euro creditarea lui Nicolae Badea. Rămâne şi problema Chirilă, însă părţile sunt în litigiu, deocamdată, la FRF.  

Deşi lucrurile sunt complicate încă şi nici n-au transpirat în întregime, este destul de clar că Sandu Ion îşi doreşte o implicare la UTA, dar nu şi să rămână, la un moment-dat, singur, fără suportul autorităţilor locale. Practic, Sandu Ion doreşte să evite o situaţie de genul celei produse în perioada 2006 - 2008, când el şi Nicolae Bara au rămas singuri, fără a mai beneficia de sprijinul promis al Aradului.

Sursa: Observator.info

Autor: Sebastian Şiclovan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro