Stire

Achiziţiile intracomunitare provoacă probleme ?n mod constant Gărzii Financiare

17.03.2009 ⋅ 0 comentarii

În urma unor controale efectuate recent de către comisarii Gărzii Financiare au fost constatate mai multe nereguli, atât în punctele de frontieră, cât şi la unele firme arădene. Au fost descoperite mai multe firme care au prejudiciat statul cu sume importante de bani. În baza documentelor puse la dispoziţie de către directorul general al unei societăţi cu sediul în Arad, s-a constatat că agentul economic a efectuat, în perioada noiembrie 2008-decembrie 2008, achiziţii de cereale de la persoane fizice, fiind întocmite în acest sens Borderouri de achiziţii fără a respecta normele legale speciale. Prin urmare, comisarii Gărzii Financiare au dispus sancţionarea contravenientului cu amendă în suma de 20.000 de lei, precum şi confiscarea sumei de 68.038 de lei, reprezentând contravaloarea achiziţiilor efectuate de la persoane fizice fără îndeplinirea condiţiilor legale.
O altă firmă arădeană a efectuat în trimestrele I,II şi III / 2007 achiziţii intracomunitare de bunuri şi servicii în valoare totală de 1.248.936 lei, bani proveniţi de la o firmă din Germania şi 8 furnizori din Ungaria. „În lipsa evidenţei contabile aferente anului 2007, comisarii Gărzii Financiare au preluat datele raportate de către această firmă la Organul Fiscal Teritorial. Astfel, conform fişei sintetice totale editate la data de 9.03.2009, de către AFP Arad, firma apare în evidenţele Organului Fiscal Teritorial fiind în stare de faliment începând cu data de 11.12.2007, pentru neplata datoriilor către bugetul statului”, ne-a declarat Marius Băltăreţu, şef divizie Garda Financiară Arad.
Ca urmare a omisiunii înregistrării în contabilitate a operaţiunilor de achiziţii şi respective livrări de bunuri, firma în cauză s-a sustras de la plata către bugetul statului a sumei totale de 437.128 de lei, din care 237.298 lei TVA şi 199.830 impozit pe profit.
Un caz similar a fost constatat tot în decursul săptămânii trecute, când a fost descoperită o firmă arădeană care a realizat achiziţii intracomunitare de bunuri şi servicii în valoare totală de 7.598.424 de lei de la furnizori din Ungaria şi Slovacia.
„În urma controlului am constatat că agentul economic nu desfăşura activitate la sediul social declarat. În legătură cu livrările intracomunitare declarate prin sistemul Vies de către contribuabilii din Ungaria şi Slovacia, contabilul susţine că nu are cunoştinţă despre aşa ceva, nu i s-au înmânat niciun fel de documente referitoare la acest gen de operaţiuni şi în consecinţă nu le-a contabilizat şi nu a depus la Organul Fiscal Teritorial declaraţia recapitulativă privind livrările şi achiziţiile intracomunitare de bunuri”, ne-a mai spus Marius Băltăreţu, şef divizie Garda Financiară Arad.
În afara contabilei, comisarii Gărzii Financiare nu au putut lua legătura cu nicio altă persoană din cadrul firmei, întrucât aceasta nu are angajaţi, la sediul social al firmei nu se găseşte nicio persoană  de contact, iar administratorul nu a răspuns invitaţiei de a se prezenta la sediul Gărzii Financiare Arad.
„Dacă declaraţiile făcute de furnizorii firmei în cauză către Organele Fiscale Maghiare şi Slovace sunt corecte, iar livrările de mărfuri au fost făcute într-adevăr către agentul economic din România, ar rezulta că acesta din urmă nu a evidenţiat în contabilitate achiziţii intracomunitare de bunuri şi servicii în suma de 7.598.424 lei şi drept urmare, nici livrările aferente acestora, care, în lipsa altor date, le estimăm la aceeaşi sumă. În consecinţă, firma s-a sustras de la plata TVA-ului în suma de 1.443. 701 lei şi impozi pe profit în suma de 1.215.748 lei, total 2.659.449 lei, spune Marius Băltăreţu, şef divizie Garda Financiară Arad.
Neregului au fost descoperite şi în punctul de trecere al frontierei din Vărşand. În urma verificărilor efectuate asupra introducerii de achiziţii intracomunitare pe teritoriul naţional, au fost oprite în România, pe sensul de intrare din Ungaria, un număr de trei autovehicule formate din cap tractor şi semiremorcă fiecare, încărcate cu porumb boabe. „La verificarea documentelor legale de introducere pe teritoriul naţional a cantităţii de 65.560 kg porumb boabe, respectiv facturi, avize, acte de cântar şi documente de transport, am constatat că există un număr de trei avize emise de un furnizor maghiar, către un beneficiar din Slovacia, din care rezulta cantitatea netă pe fiecare din mijloacele de transport înscrise în aviz şi care au intrat în România. De precizat este că toate mijloacele de transport aparţin unor societăţi comerciale din România”, ne-a mai spus Marius Băltăreţu, şef divizie Garda Financiară Arad. Faţă de aceste constatări, comisarii Gărzii Financiare au luat măsura sancţionării contravenţionale a firmei în cauză şi a fost confiscată cantitatea de 65.650 kg porumb boabe introdusă în România din Ungaria fără documente legale.

Sursa: Observator.info

Autor: Nicoleta Boşnigeanu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro