Stire

Ziua Mondială a Francofoniei, sărbătorită de ?Amifrani?

17.03.2009 ⋅ 0 comentarii

Cu ocazia Zilei Mondiale a Francofoniei, Asociaţia Culturală AMIFRAN propune publicului arădean un spectacol de teatru inedit. Este vorba de piesa „Căluşul” a autorului francofon, trăitor la Bruxelles, Eric - Emmanuel Schmitt, a cărei reprezentaţie va avea loc astăzi, de la ora 17, în Sala Studio a Teatrului „Ioan Slavici”. Intrarea este liberă.
Având o temă de maximă actuali-
tate, spectacolul se înscrie în proiectul „SUIVI” („care trebuie să continue”) demarat în 2006 de către Facultatea de Litere  a Universităţii din Craiova şi  îşi propune sensibilizarea tinerei generaţii cu privire la unul dintre flagelurile timpurilor noastre: maladia SIDA.    Produs de Teatrul  Naţional din Craiova, în regia lui Alexandru Boureanu, spectacolul este monologul unui personaj care începe să preţuiască viaţa de abia în momentul în care realizează că sfârşitul este iminent. Eroina spectacolului - interpretată de actriţa Raluca Păun - recunoaşte: „am trăit mult timp fără să-mi dau seama, viaţa o gustăm în fiecare zi, de aceea îi pierdem până şi savoarea”. Cât despre Eric - Emmanuel Schmitt putem spune că este unul dintre cei mai jucaţi autori dramatici francofoni contemporani, iar piesele sale cele mai cunoscute sunt: „Vizitatorul”, „Variaţiunile enigmatice”, „Libertinul”, „Hotelul celor două lumi”, „Mici crime conjugale”, „Evangheliile mele” ş.a. Dintre romanele sale amintim doar „Evanghelie după Pilat”.
Tot în cadrul manifestărilor legate de sărbătorirea Zilei Mondiale a Francofoniei, trupa de teatru licean francofon AMIFRAN se va deplasa la Cluj  unde, la invitaţia Centrului Cultural Francez, va susţine duminică, ora 18, în sala  Cercului Militar,  un spectacol cu piesa „Leonce şi Lena” după Georg Büchner. Între 19 şi 22 martie, trupa de debutanţi a amifranilor arădeni va participa la cea de a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Licean Francofon, care va avea loc la Pecs – Ungaria. Proiectul, sprijinit de Primăria Municipiului Arad, se înscrie în protocolul de colaborare culturală dintre oraşele înfrăţite Arad şi Pecs.

Sursa: Observator.info

Autor: Corina Huţan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro