Stire

La Arad verificarea modului de acordare a permiselor a ?nceput ?ncă ?n vara anului trecut!

20.03.2009 ⋅ 0 comentarii

Peste 60 de persoane din alte judeţe care şi-au făcut flotant la domiciliul unor poliţişti arădeni au fost verificate de procurori şi de DGA, iar concluzia a fost că nu sunt elemente care să îi incrimineze pe poliţiştii arădeni

În 16 şi 17 iunie anul trecut, Observator Arădean publica articole potrivit cărora şi angajaţi ai Serviciului Permise Auto de la Arad au fost verificaţi de procurori şi ofiţeri DGA, existând suspiciuni legate de eliberarea unor permise de conducere.

În primă fază, procurorii au verificat 19 permise de conducere obţinute la Arad de persoane despre care se crede că au luat permisul prin trafic de influenţă. La o zi după izbucnirea unui scandal similar la Piteşti (care s-a lăsat şi cu câteva zeci de arestări) sursele noastre ne-au dezvăluit că există şi poliţişti arădeni vizaţi. Unul dintre ei a fost cercetat de trafic de influenţă, fiindcă ar fi primit suma de 450 de euro pentru intermedierea obţinerii unui permis de conducere.

Estimam atunci că va urma o adevărată furtună la Serviciul Permise Auto, fiindcă procurorii cercetează modul în care 19 persoane – despre unele se bănuia că erau analfabete! – au primit permisul la Arad. Ne-am înşelat. Deşi pornită cu mare elan, ancheta de la Arad s-a stins. A revenit în centrul atenţiei acum, după ce procorurii şi Direcţia Generală Anticorupţie au realizat controale soldate cu reţineri, şi în Covasna şi Cluj. Potrivit informaţiilor noastre, s-a ajuns la concluzia că presupuşii analfabeţi nu erau de fapt analfabeţi, iar poliţiştii despre care se credea că sunt implicaţi nu au făcut altceva decât… acte de caritate.

În dosarul de la Arad au fost verificaţi şi proprietarii unor şcoli de şoferi. Titularii permiselor de conducere verificaţi au fost din Maramureş, Satu-Mare, Iaşi, dar şi din Italia şi Spania. Au fost efectuate interceptări de convorbiri telefonice, iar Serviciul Român de Informaţii a furnizat date care stăteau la baza dosarului de cercetare. Verificările au fost extinse şi la nivelul unor ofiţeri de poliţie care au primit în chirie cetăţeni din alte judeţe ale ţării, despre care se crede că au venit la Arad special pentru a obţine permisul de conducere. Este cazul unor oameni din Borşa, Baia Mare. Şeful unui post de poliţie din judeţ, audiat pentru că a găzduit zeci de persoane, a declarat că a vrut doar să le ajute, să le găzduiască atâta timp cât acestea îşi găsesc un loc de muncă… Numai că nu şi-au găsit loc de muncă, ci şi-au luat permis de conducere.

Şi Direcţia Generală Anticorupţie a verificat “registrele” serviciului care eliberează permisele de conducere, în Arad. Numărul “carnetelor” verificate în judeţul nostru de anchetatori este de peste 60! Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie au descins la Serviciul Permise Auto şi au ridicat mai multe seturi de acte.

Se spunea la vremea respectivă că există şi mai multe înregistrări ale telefoanelor primite de un subofiţer arădean, care promite că va interveni, în schimbul sumei de 450 de euro, pentru permis, dar există şi înregistrări ambientale, realizate în spaţii publice din Arad. Din transcrierea înregistrării ambientale reiese în mod evident negocierea dintre poliţist şi beneficiarul “serviciului”:

“- Ai zis că mai trebe 300…

- Eu am încercat aşa, cu cât ai dat, te bag miercuri, joi, vineri.

- Dar ai vorbit cu cineva?

- Păi da, cum nu?!

- Ia, că mai am aci unu, tre să-l rezolv şi pe el… Cum fac?

- Nu faci nimic, eu mai am altele, şi de trei luni, şi de-abia acuma le rezolv”.

În interceptările convorbirilor telefonice apar şi unii angajaţi şi proprietari de şcoli de şoferi, care au discuţii foarte clare cu poliţiştii, pentru intermedierea permisului.

Ancheta de la Arad s-a încheiat cu soluţii care îi dezincriminau pe cei de la Serviciul Permise. Nu s-au luat alte măsuri juridice concrete în cauză – ceea ce ne-a fost chiar ieri confirmat de către surse din partea anchetatorilor. Aceleaşi surse nu exclud însă redeschiderea dosarului, pe fondul evenimentelor din ultimele săptămâni, când Servicii de Permise şi Înmatriculări Auto din trei judeţe ale ţării, au fost verificate foarte serios, în cadrul unei campanii naţionale.

Sursa: Observator.info

Autor: Andrei Ando ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro