Trei consilieri au oprit pentru moment valul de scumpiri de la Ştrandul ?Neptun?
15.04.2009 ⋅ 0 comentarii
Ieri, opoziţia din Consiliul Local Municipal a purtat prima victorie în faţa majorităţii portocalii. „Opoziţie” sună pompos în cazul de faţă. Este vorba despre trei consilieri care şi-au luat inima în dinţi şi au votat împotriva proiectului care prevedea modificări semnificative la Ştrandul „Neptun”, cele mai notabile fiinde cele legate de tarifele pentru acces.
După zeci de minute de lectură a amendamentelor, respectiv de luări de cuvânt, s-a petrecut neprevăzutul: proiectul nu a întrunit cele 16 voturi „pro” necesare, ci numai 15, dintr-un total de 18 consilieri prezenţi ieri în sala de şedinţă.
Cei trei care au votat împotriva mult-disputatului proiect sunt Claudiu Cristea (PNŢCD), Dorel Popa (PC) şi Teodora Hotăran (PSD).
Acesta nu este singurul proiect care a „căzut”. A urmat proiectul referitor la contractele „căsuţarilor”, care a întrunit de asemenea doar 15 voturi favorabile.
Teodora Hotăran, deşi nu a luat cuvântul în plen, spune că a observat înainte de începerea şedinţei că nu sunt decât 18 consilieri, aşa că s-a consultat cu ceilalţi doi, pentru a încerca să „pice” proiectul cu care niciunul dintre ei nu era de acord. Colegul său de partid, Dorel Căprar, nu a participat însă la această „conspiraţie”.
Cel care a luat cuvântul în nenumărate rânduri pentru a-şi exprima nemulţumirile, respectiv amendamentele, a fost Claudiu Cristea, cel care l-a ameninţat pe Ovidiu Moşneag, preşedintele de şedinţă, cu instanţa judecătorească, atunci când i s-a restricţionat dreptul de a se exprima.
Cristea ne-a declarat ulterior că dacă amendamentele propuse de el erau acceptate, atunci ar fi votat proiectul. Principalul motiv de nemulţumire pentru consilier a fost perceperea unui tarif pentru accesul în zona agenţilor economici.
Dorel Popa a ţinut să precizeze că este doar consecvent alegând să voteze împotriva proiectului: „Unele persoane, în campania electorală au promis reducerea preţurilor pentru Ştrand. Printre ele mă număr şi eu, de aceea nu pot vota decât împotriva acestui proiect”.
Teodora Hotăran spune că tarifele foarte mari au deranjat-o, dar şi faptul că se menţinea tariful de acces pentru zona II. „Nu e normal să se găsească tot felul de chiţibuşuri pentru a se acoperi cheltuielile, cum ar fi chiria pentru teren a celor care au căsuţele de pe Ştrand. În ceea ce priveşte zona agenţilor economici, la cei din oraş nu suntem nevoiţi să plătim bilet de acces, de ce să o facem pentru cei de la Ştrand?. Să se găsească fonduri pentru acoperirea cheltuielilor, dar nu aşa. La Patinoar s-a făcut o investiţie proastă, care a costat de 3 ori mai mult decât la Timişoara, iar instalaţia nici măcar nu a funcţionat toată iarna”.
Atunci când Lucian Şerb i-a cerut lui Cristea să identifice sursa de unde vor veni bani pentru acoperirea cheltuielilor la Ştrand, ţărănistul i-a replicat colegului: „Astea sunt probleme de rentabilitate. Dumneavoastră aţi decis transferul de la o societate comercială, care îşi face calcule de piaţă. Acum este vorba despre un serviciu public. Trebuie alocate fonduri din buget pentru a susţine această activitate”.
Cu toate că proiectul nu a fost aprobat de această dată, este foarte puţin probabil ca lucrurile să rămână aşa pentru mult timp. Mai sunt doar două săptămâni până la deschiderea oficială a Ştrandului, însă între timp proiectul se poate întoarce pe masa consilierilor, într-o nouă şedinţă, unde isprava de ieri va fi foarte greu de repetat.
Emoţii pentru PUZ-ul de la Fabrica de zahăr
La un pas de a nu trece de votul în plen a fost şi celebrul PUZ pentru terenul de sub fosta Fabrică de zahăr. Acesta a adunat, la limită, 13 voturi favorabile (doar cu un vot mai puţin, proiectul n-ar mai fi putut fi adoptat) , cei care nu au votat favorabil fiind Dorel Popa, Teodora Hotăran, Dorel Căprar, Ovidiu Bonca şi Claudiu Cristea, acesta din urmă fiind singurul care a votat „împotrivă”, restul abţinându-se de fapt de la vot.
Dorel Popa şi-a atenţionat colegii: „N-ar trebui să votaţi, pentru că acolo este vorba despre un proces. Vedeţi ce se întâmplă în toată ţara cu DNA-ul. Eu sunt împotriva până când toate instanţele vor clarifica situaţia”.
Secretarul CLM, Doina Paul, i-a asigurat însă pe consilieri că nu există nicio notificare din partea unei instanţe: „Se fac cercetări, dar nu are legătură cu ce se votează aici. Să ne amintim că cei din Consiliul Judeţean au refuzat să emită un certificat de urbanism, s-au judecat şi consilierii trebuie să plătească acum nişte bani. Să nu se ajungă şi la noi în aceeaşi situaţie”.
Ştefan Tabuia le-a amintit celor prezenţi că este vorba despre 5 hectare de teren şi o investiţie de zeci de milioane de euro. „Un asemenea proiect de anvergură nu poate fi lăsat să aştepte un an, doi, zece, până se dă o soluţie. Nu poate fi lăsat aşa în paragină, până vedem care e situaţia din instanţă. Nu putem opri timpul şi Aradul în loc pentru o reclamaţie”.
Claudiu cristea a intervenit şi de această dată, pentru a se declara împotriva unui proiect care prevede clădiri de 17 etaje pe malul Mureşului, în imediata apropiere a centrului vechi al municipiului. Acesta a precizat totodată că nu vrea să se implice într-un caz de corupţie.
Sursa: Observator.info
Autor: Dana Mirea ⋅