Stire

De la palatul de pe strada Andrei Șaguna... la colibele de pe strada Barbu Lăutaru

16.04.2009 ⋅ 0 comentarii

Strãzile Andrei Șaguna, Hunedoarei și Barbu Lãutaru sunt trei strãzi care chiar ar trebui comparate. Aflate la distanțã de câteva sute de metri una de cealaltã, pe mãsurã ce înaintezi de la una la alta ai impresia cã treci prin lumi total diferite. Pe Andrei Șaguna s-a construit un „palat”, Hunedoarei este neasfaltatã și Barbu Lãutaru aratã ca un ghetou.
Pe strada Andrei Șaguna a fost construit un palatChiar dacã toatã lumea se plânge de o lipsã acutã a banilor, de cheltuieli foarte mari și greu de suportat, mai existã persoane pentru care aceste probleme par a nu exista. Asta am observat pe strada Andrei Șaguna, unde cineva își construiește „o casã”... mai bine zis un palat. Toți trecãtorii întorc capul când vãd imensitatea clãdirii, care, ce-i drept, nu are cum sã nu atragã atenția, mai ales cã, în curte este în construcție și o piscinã. În contradicție cu „palatul” despre care vorbeam, la câțiva metri distanțã se aflã o casã care stã sã se dãrâme, în paraginã. Se pare cã nimeni nu se intereseazã de soarta caselor care sunt uitate în paraginã și lãsate sã se distrugã. Discrepanța care existã între casele celor care locuiesc în zonã și casa care încã se aflã în construcție este de la Cer la Pãmânt și nu face decât sã ne demonstreze cã pentru unii banii nu reprezintã o problemã ci, dimpotrivã, nu mai știu în ce sã îi in-vesteascã și își construiesc castele în cartiere unde chiar nu este cazul.   
Strada Hunedoarei - parțial...neasfaltatãDeși am mai spus despre situația unor strãzi din Arad, care este estrem de proastã, nu am putut trece cu vederea o parte a strãzii Hunedoarei, care... nu este asfaltatã nici acum, dupã ce se s-au tot efectuat lucrãri de reabilitare în diferite cartiere ale orașului. Deși se aflã într-o zonã, care, se poate spune cã este foarte bunã, strada nu a fost reabilitatã deloc, oamenii fiind nevoiți sã treacã prin noroi și apã de fiecare datã când plouã. Este inadmisibil ca în secolul XXI, într-un oraș care se vrea modern și european sã mai existe strãzi neasfaltate și pline de „cratere”, prntre care șoferii fac slalomuri și își distrug mașinile. Oamenii nu înțeleg de ce strãzile din jur au fost reparate în ultmii ani și o parte din strada lor a fost datã uitãrii. Probabil este pe lista cu proiecte a Primãriei care, cine știe când, într-un viitor nu foarte apropiat, o va reabilita. Ce mai putem spune decât cã ne-am obișnuit deja cu promisiunile care greu ajung sã se concretizeze. Pentru cã, în urmãtoarele luni, nici nu se poate pune problema asfaltãrii strãzii, arãdenii care locuiesc în zona respectivã fiind nevoiți sã se înarmeze în continuare cu multã rãbdare.   Condiții de ghetou pe strada Barbu LãutaruPe strada Barbu Lãutaru existã o colonie de rromi care, cu greu își duc traiul de la o zi la alta. Singura lor sursã de venit este fierul vechi, pe care îl depoziteazã în spatele colibelor construite din pãmânt și chirpici. Condițiile în care trãiesc aceștia sunt înspãimântãtoare și îți dau senzația cã ai ajuns într-o altã lume. Nu au grupuri sanitare, decât improvizate, în spatele caselor, nici apã, decât la o cișmea amplasatã în capãtul strãzii, de unde iau apã toți cei care locuiesc în zona respectivã. Din momentul în care începi sã te apropii de stradã te „întâmpinã” un miros înțepãtor, provenit de la gunoaiele pe care rromii nu se chinuie sã le arunce, ci le depoziteazã în curte sau în spatele caselor. Este greu de crezut cum pot unii oameni sã trãiascã într-o mizerie cruntã, cu mormane de gunoi care stau sã depãșeascã nivelul locuințelor. Cei care locuiesc în Pârneava, pe strada Barbu Lãutaru nu au numere la case, nu au o tãblițã la intrarea pe stradã unde sã scrie cum se numește ci sunt uitați de lume, nimeni nefiind interesat de soarta lor. Fiecare trãiește dupã propriile reguli, se descurcã cum poate și încearcã sã supraviețuiascã cumva. Se uitã ciudat și încep sã șușoteascã când vãd cã cineva le „invadeazã” terenul, în care sunt doar ei cu ei, fãrã persoane strãine.

Sursa: Observator.info

Autor: Corina Huțan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro